Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pączki

Składniki

• 1/2 kg mąki pszennej

• 5 dag drożdży

• 1 szklanka letniego mleka

• 6 zółtek

• 1/2 szklanki cukru

• 10 dag masła lub margaryny

• 1 kieliszek rumu lub spirytusu

• szczypta soli

• 1/2 słoika marmolady

• cukier puder

• olej lub smalec do smażenia

Etapy przygotowania

1. Drożdże ,łyżka cukru ,mleko i tyle mąki żeby zarobić rozczyn .Odstawić do wyrosnięcia ,dodać resztę cukru ,żółtka urabiać ciasto aż bedzie odchodziło od dłoni ,nastepnie dodac rozpuszczone masło ,sól ,rum -wyrobić pozostawić w ciepły miejscu do wyrosniecia ,nastepnie należy rozwałkowac ciasto i wykrawac szklanką kółka ,nadziewać marmoladą ,pozostawic do wyrośnięcia , paczki powinny podwoic swoja obietośc ,smażyć na gorącym ,głebokim tłuszczu. nastepnie wyłożyc na pergamin po ustygnięciu posypac cukrem pudrem lub oblać lukrem i przyozdobić smażoną skórką z pomarańczy .

post-9951-1211452784_thumb.jpg

  • Like 1
Opublikowano

Uwielbiam pączusie:) A te tak ślicznie wyglądają że aż mi ślinka na nie leci:) Przepisik napewno wypróbuję i nie będę z tym czekać do tłustego czwartku:))) Pozdrawiam cieplutko:)))

  • 8 miesięcy temu...
  • 3 lata później...
Opublikowano

Mam to samo pytanie... zwykle mi się rozpadają i wycieka z nich marmolada podczas smazenia.

Opublikowano

Być może ciasto jest za twarde lub pączki są źle sklejone i wypływa potem marmolada. A może jest jej za dużo. Najlepiej też używać gęstej marmolady. A może pączki się nie rozpadają lecz pękają... a pękać mogą dlatego, że jeszcze nie wyrosły, a już zostały wrzucone do oleju - smażą, rosną i pękają. Kiedyś słyszałam, taką poradę, żeby pączki nie pękały podczas smażenia, to do ciasta należy dodać 2-3 łyżki octu.

Opublikowano

Ja smażę pączki bez nadzienia i po wyjęciu z oleju i osączeniu nadziewam szprycą do dekoracji tortu (długa końcówka). Pozdrawiam :biggrin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.