kondi Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Paszteciki z mięsem pyszne !!! Składniki farsz: 1,5 kg mięsa wieprzowego ( boczek lub łopatka) 2 cebule ,czosnek ,majeranek ,pieprz ,sól,liść laurowy ciasto : 10 dag drożdży 200 g śmietany 12% 200g margaryny do pieczenia 70 dag mąki (typ 550 ) 2 żółtka 1 jajko 1/2 łyzeczki cukru ,łyżeczka płaska soli Etapy przygotowania 1. Farsz miesny : mięso ugotuj z cebulą ,liściem laurowym,ze 4 ząbki czosnku .Nastepnie przemiel mięso przez maszynke ,i przesmaż na patelni,dopraw do smaku majerankiem ,solą,pieprzem .pozostaw do ostudzenia 2. ciasto:mąke z margaryną posiekaj dodaj śmietane,drożdże jajko i żółtka jaj ,sól ,cukier ,zagnieć ciasto ,powinno odstawac od blatu ,wałkuj placki na blacie w formie prostokąta układaj wzdłuż wałek z mięsa zawiń końce ,aby powstał rulon ,odetnij go od reszty ciasta i pokrój go w poprzek ,uformowane paszteciki układaj w odstepach na pozmarowanej tłuszczem blaszcze i piecz w piekarniku w tem ok 220*C ok 10 -15 min Cytuj
BeaGa Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Bardzo mi się podoba ten przepis. Dzisiaj wykonałam paszteciki, wierzch posmarowałam białkiem, posypałam startym żółtym serem i kminkiem. Rewelacja, na zimno również bez zarzutu. Stawiam 6 ! :?: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi