Gość Marciszonka Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 Witam. Od paru dni próbuję upiec chleb w automacie. Nie były do niego dołączone żadne przepisy, więc kieruję się znalezionymi w necie. I w większości proporcje mąki do wody oscylują w okolicach 0,5kg/330ml plus mniej więcej pół łyżki drożdży. Takie proporcje mąki i wody nie dają spójnego ciasta tylko płynne i nic nie wychodzi. Zawsze gniot surowy w środku. Mąka jest prawidłowa, chlebowa. Drożdże dobre. Program Basic, czyli 3 godziny, ewentualnie ponad 3 przy razowcu. Ciasto najpierw sobie rośnie a potem każde zamieszanie powoduje jego opadnięcie. Czy ktoś miał taki problem i wie, jak sobie z nim poradzić? Cytuj
rozella Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Podam CI przepis z opakowania od mieszanki chlebowej. Tzn proporcje jakie tam są. Otóz na pół kilograma, mieszanki chlebowej wlewamy 300 ml letniej wody, dodajemy 2 gramy suchych drożdy. Suche drożdże sprawdzają się najlepiej. Automat nastawiamy na program pieczenia podstawowego ,który trwa ok 3 godzin. Jeżeli chodzi o mnie to kupiłam fantastyczne mieszanki chleba , oraz kwas chlebowy i drożdże w proszku. Mogę więc sama robić sobie mieszanki chleba z mąki jaka będzie mi pasowała w danej chwili. Szczególnie,ze w handlu są obecnie najrózniejsze. Jezeli chcesz mogę CI podać linka do strony tego Młyna, lub do aukcji na allegro. Nie wiem jakie obowiązują zasady ,czy mozna podawać linki do stron komercyjnych ,więc tak na wszelki przypadek podam Ci na pw. jeżeli będziesz zainteresowana. Pozdrawiam Cytuj
Kasiulek Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Marciszonko jeśli jesteś zainteresowana mogę Ci przesłać przepisy na chleb z automatu (jak kupowałam to dostałam taką mini książęczkę z przepisami) Podaj mi maila na prywatny to Ci wyśle scany :D Pozdrawiam! Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Ciasto powinno utworzyc na mieszadle kule.Mimo trzymania sie przepisu powinnismy zagladac podczas mieszania i w razie czego dosypac troche maki lub dolac plynu.Czesto rozbieznosci zaleza od wilgotnosci maki. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi