Skocz do zawartości

Chleb Z Automatu


Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marciszonka
Opublikowano

Witam. Od paru dni próbuję upiec chleb w automacie. Nie były do niego dołączone żadne przepisy, więc kieruję się znalezionymi w necie. I w większości proporcje mąki do wody oscylują w okolicach 0,5kg/330ml plus mniej więcej pół łyżki drożdży. Takie proporcje mąki i wody nie dają spójnego ciasta tylko płynne i nic nie wychodzi. Zawsze gniot surowy w środku. Mąka jest prawidłowa, chlebowa. Drożdże dobre. Program Basic, czyli 3 godziny, ewentualnie ponad 3 przy razowcu. Ciasto najpierw sobie rośnie a potem każde zamieszanie powoduje jego opadnięcie. Czy ktoś miał taki problem i wie, jak sobie z nim poradzić?

Opublikowano

Podam CI przepis z opakowania od mieszanki chlebowej. Tzn proporcje jakie tam są. Otóz na pół kilograma, mieszanki chlebowej wlewamy 300 ml letniej wody, dodajemy 2 gramy suchych drożdy. Suche drożdże sprawdzają się najlepiej. Automat nastawiamy na program pieczenia podstawowego ,który trwa ok 3 godzin. Jeżeli chodzi o mnie to kupiłam fantastyczne mieszanki chleba , oraz kwas chlebowy i drożdże w proszku. Mogę więc sama robić sobie mieszanki chleba z mąki jaka będzie mi pasowała w danej chwili. Szczególnie,ze w handlu są obecnie najrózniejsze. Jezeli chcesz mogę CI podać linka do strony tego Młyna, lub do aukcji na allegro. Nie wiem jakie obowiązują zasady ,czy mozna podawać linki do stron komercyjnych ,więc tak na wszelki przypadek podam Ci na pw. jeżeli będziesz zainteresowana. Pozdrawiam

Opublikowano

Marciszonko jeśli jesteś zainteresowana mogę Ci przesłać przepisy na chleb z automatu (jak kupowałam to dostałam taką mini książęczkę z przepisami) Podaj mi maila na prywatny to Ci wyśle scany :D Pozdrawiam!

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ciasto powinno utworzyc na mieszadle kule.Mimo trzymania sie przepisu powinnismy zagladac podczas mieszania i w razie czego dosypac troche maki lub dolac plynu.Czesto rozbieznosci zaleza od wilgotnosci maki.

  • Like 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.