Dorotaxx Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Biszkopt jasny: Upiec 2 duze biszkopty w formie o wymiarach 20 cm. szerokości i 30 cm. długości (mierząc dno formy) z tego przepisu 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 6. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Masa czekoladowa : 1,5 litra mleka 2 cukry waniliowe szklanka cukru 5 zółtek 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie czekoladowe 2 kostki masła 5 łyżek kakao z 1,5 litra mleka, cukru waniliowego, cukru,żółtek,budyniów,mąki pszennej i ziemniaczanej gotujemy budyn, odstawic do wystygnięcia. Utrzec 2 kostki masła dodając po łyżce budyniu,odkładamy mase na zrobienie kubusia a do reszty dodajemy kakao . Kazdy biszkopt kroimy na 3 placki, przekładamy masą czekoladową . Dodatkowo : dobrej jakości czekolada gorzka barwniki spożywcze kokos Czekoladę rozuszczamy w kąpieli wodnej , za pomocą tyli z okrągłą końcówką malujemy kontury kubusia. Pozostałą mase dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy barwnik pomarańczowy, do drugiej czerwony a do ostatniej niebieski. Tymi masami wypełniamy powstałe kontury . Wolne miejsca dookoła Kubusia posypujemy białym kokosem . Cytuj
Kaliope Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Dorotko, ja oczywiście tylko siedze i podziwiam!!! Gratulacje. Piękny tort, jak zawsze.. :P Cytuj
minia51 Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 I ja też podziwiam te Twoje cuda! Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 26 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Dziękuję dziewczyny!! Bardzo mi miło Pozdrawiam Cytuj
ala291 Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 no nie!! Dorotaxx...tworzysz takie CUUUUUUDA, że brak słów!! ja nie wiem? moze Ty jakaś "plastyczka" jesteś?? pozdrawiam i podziwiam za talent:)) :P Cytuj
viola32 Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 No Dorotka marnujesz sie otwieraj cukiernie i to zaraz!Nawet nie wiesz jakie powodzenie by mialy Twoje torty-arcydziela!Pozdrawiam serdecznie Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 27 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 Gdyby to było taki proste to juz bym otworzyła , na pewno jest to moje marzenie , poczekamy zobaczymy... Pozdrawiam Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Śliczny torcik,zreszta kazdyTwoj wypiek wyglada wspaniale.. A powiedz mi Dorotko gdzie mozna kupic barwniki do ciast?? Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Bardzo sie ciesze,ze podobaja ci sie moje małe ,, dzieła,, jeśli chodzi o barwniki to mozesz je kupiś w tortowni : [LINK NIEAKTUALNY] na Allegro , polecam ci te : [LINK NIEAKTUALNY] lub poszukaj w swoim mieście hurtowni z takimi rzeczami. Ja tak zrobiłam i znalazłam w Krakowie świetną hurtownie z dodatkami funkcjonalnymi do żywnosci , tam kupiłam bardzo fajne barwniki w proszku .Tanie i naprawde wydajne, niewielka ilosć proszku daje mocny, intensywny kolor. Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Dziekuje Ci Dorotko, raczej dokonam zakupu na allegro , poniewaz w moim miescie nie znajde takiej hurtowni czy sklepu z takimi artykulami. Pozdrawaiam Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 29 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Halinko w takim razie polecam ci te barwniki, : [LINK NIEAKTUALNY] rowniez je zamówiłam bo potrzebowałam czarnego barwnika . naprawde warto troche zainwestować i miec podstawowe kolory.Na zdjeciu kolory sa mdłe ale w rzeczywistości są bardzo intensywne , wystarczy zamoczyć wykałaczke w barwniku, dodac do masy i mamy piękny kolor. Pozdrawiam Cytuj
ANGI Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Jestem pod wrażeniem.....przepiękny.. Dorotko czy Ty do rysowania postaci masz szablon czy taki artystyczny talent:))) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 6 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 znalazłam identycznego kupusia w internecie, siadłam przed komputerem z tortem i rysowałam wykałaczką . Cytuj
matpus Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Gdyby to było taki proste to juz bym otworzyła , na pewno jest to moje marzenie , poczekamy zobaczymy... Pozdrawiam Witam serdecznie swoją imienniczkę i również marzycielkę tak jak ja. Moim marzeniem również jest otworzyć cukiernię, albo chociaż robić torty na zamówienia. Robiłam torty dla swoich dzieci, ale bardzo mnie to pociąga, mam mnóstwo pomysłów i duży zapał, dlatego chciałabym wyorzystać swoje zdolności. Nie mam wykształcenia w tym kierunku i dlatego praca w zawodzie cukiernika odpada :lol: Co myślisz o moich tortach? Kubusia robiłam z rysunku, nie mam specjalnych foremek Pozdrawiam bardzo serdecznie Dorota R Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi