Dorotaxx Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Biszkopt : 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 budyń kakaowy 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 2 łyżki kakao 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 5. Makę , kakao, proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 6. Tortownicę o śr. 28 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Masa: litr śmietany kremówki ( 30 %) ok. 10 dag. cukru pudru 2 łyzeczki żelatyny truskawki ( wiśnie, brzoskwinie, dowolne owoce wg. upodobań) Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem na końcu wlewamy schłodzoną żelatyne ciagle mieszając. Biszkopty kroimy na 3 placki , przekładamy bitą śmietaną i truskawkami . Dodatkowo: kostka masła dobrej jakości cukier puder koste masła ucieramy z cukrem pudrem i tym smarujemy tort Masa cukrowa: 80 dag cukru pudru 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Zelatyne zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Postawić naczynie z żelatyną na gazie , mieszać aż żelatyna sie rozpuści i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). NIE GOTOWAC!!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz . Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki. Pozostałe kawałki masy barwimy czerwonym barwnikiem i wycinamy dowolne kształty foremką . wycięte ozdoby smarujemy delikatnie wodą i przyklejamy do tortu Tort pokryty tą masą cukrową bez problemów mozna chować do lodówki . Przykryłam go zwykłą folią spozywczą i wsadziłam na całą noc do lodówki , rano tort wyglądał tak samo. Nie pojawiła sie na nim woda Cytuj
Magdalena Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 Dorotko !!!! kolejna pochwała , ten tort jest piękny , Twoja Mama jest dumna z takiej utalentowanej córki.Pozdrawiam gorąco Magdalena!!! :P Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 27 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 Bardzo dziękuje Madziu ! Cytuj
ANGI Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Dorotko torcik śliczny:) Jesteś po prostu artystką:D)) Cytuj
Qozak Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Śliczny :razz: Aż ślinka cieknie :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Śliczny :razz: Aż ślinka cieknie :D Bardzo mi miło Pozdrawiam Cytuj
ANGI Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Po raz kolejny zachwycasz mnie swoimi wypiekami....chyba muszę iść na dodatkowe kursy zdobienia tortów dla bardziej zaawansowanych bo Ty po prostu mnie przebijasz w tym:))))))))))) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 6 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Aniu to ja siedze przed komputerem z masą cukrową i probuje zrobic Twoje róze i to ja musze uczyc sie od Ciebie kochana moja Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.