Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopt :

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 budyń kakaowy

1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)

szczypta soli

2 łyżki kakao

1. Oddzielić białka od żółtek

2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę

3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy

4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką

5. Makę , kakao, proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać

6. Tortownicę o śr. 28 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.

7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Masa:

litr śmietany kremówki ( 30 %)

ok. 10 dag. cukru pudru

2 łyzeczki żelatyny

truskawki ( wiśnie, brzoskwinie, dowolne owoce wg. upodobań)

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody

schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem na końcu wlewamy schłodzoną żelatyne ciagle mieszając.

Biszkopty kroimy na 3 placki , przekładamy bitą śmietaną i truskawkami .

Dodatkowo:

kostka masła dobrej jakości

cukier puder

koste masła ucieramy z cukrem pudrem i tym smarujemy tort

Masa cukrowa:

80 dag cukru pudru

10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)

4 łyżeczki żelatyny

70 ml wody

Zelatyne zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.

Postawić naczynie z żelatyną na gazie , mieszać aż żelatyna sie rozpuści i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku).

NIE GOTOWAC!!!!

Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .

Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając .

Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy.

Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.

Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu

Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki. Pozostałe kawałki masy barwimy czerwonym barwnikiem i wycinamy dowolne kształty foremką .

wycięte ozdoby smarujemy delikatnie wodą i przyklejamy do tortu

post-9750-1211820760_thumb.jpg post-9750-1211820796_thumb.jpg

Tort pokryty tą masą cukrową bez problemów mozna chować do lodówki .

Przykryłam go zwykłą folią spozywczą i wsadziłam na całą noc do lodówki , rano tort wyglądał tak samo. Nie pojawiła sie na nim woda

post-9750-1211879540_thumb.jpg

Opublikowano

Dorotko !!!! kolejna pochwała , ten tort jest piękny , Twoja Mama jest dumna z takiej utalentowanej córki.Pozdrawiam gorąco Magdalena!!! :P

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po raz kolejny zachwycasz mnie swoimi wypiekami....chyba muszę iść na dodatkowe kursy zdobienia tortów dla bardziej zaawansowanych bo Ty po prostu mnie przebijasz w tym:)))))))))))

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.