Olga Smile Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 Nie zapominajmy o przecierakach :P Bardzo je lubię, zwłaszcza polane cebulką podsmażoną na maśle :P Mało to wyrafinowane danie ale smaczne. Czasami robię duży garnek przecieraków i serwuję podczas imprezy tematycznej w klimacie "Swojska Kuchnia" Cieszą się zawsze dużą popularnością :D co dziwne nie jest zważywszy na ich smak. Zależnie od ilości potrzebnych klusek potrzebujemy proporcjonalnie dużo: * kartofli * jajek * mąki * soli * cebulki smażonej na maśle * sos sojowy - na serio, część moich znajomych uwielbia te kluseczki z sosem sojowym * śmietana - to alternatywa dla sosu sojowego Przepis jest banalnie prosty, kartofle obieramy i trzemy na tarce. Ja zazwyczaj używam robota i robię jedno wielkie bziu ... czyli mielimy je na papkę. Dokładam jajko jedno lub dwa i mąkę do uzyskania konsystencji ciasta takiej, aby można je było kłaść łyżką na gorącą wodę. Ciasto nie może być zbyt gęste, bo kluskami będzie można zabić, ani zbyt rzadkie, bo ciasto się nie zatnie. Trzeba uzyskać bardziej zwarte ciasto nią na placki ziemniaczane. Wyławiam łyżką cedzakową, wkładam do wielkiej kamionkowej miski i polewam solidna ilości masła z cebulką. Stawiam na stole w towarzystwie gęstej śmietany, skwarek, sosu sojowego i ogórków kiszonych. Cytuj
iwona30 Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 Zrobiłam na obiad kluski wyszły super a to dowód na to. Pozdrawiam. Cytuj
Olga Smile Opublikowano 27 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 Iwona - o matko ale miałaś dobrze! Też bym zjadła takie kluseczki, tylko zapewne znacznie większą porcję, bo strasznie je lubię i w tym wypadku ciężko z umiarem hahahaha Często robisz takie kluseczki? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.