apsik Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 SKłADNIKI 6 jaj 3 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 margaryna cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku 4 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżki kakao na czubek łyżeczki amoniaku Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść. Podzielić na 3 części,jedną większą i dwie mniejsze.Jedną część mniejszą zagnieść z kakao. Większą cześć skubać palcami na blaszkę,posmarować grubą warstwą dżemu i można połozyć wiśnie,na to skubać ciasto z kakao. Ubić pianę na sztywno ,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić i na koniec dać opakowanie kisielu i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch poskubać drobne kawałki pozostałego ciasta. Piec około 45 minut,ciasto wkładać do nagrzanego piekarnika. Do skubańca na zdjęciu dałam do piany zamiast kisielu budyń śmietankowy na 3/4 litra Cytuj
EWA1992 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 Eluś i jak ja mam schudnąć,gdy serwujesz takie pyszności... Ciacho wygląda wspaniale i pewnie smakuje mniamniuśnie. Cytuj
minia51 Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 Polecam, ciasto pyszne, łatwe w wykonaniu.Ja nie skubę ciasta lecz trę na tarce z dużymi otworami, a ciasto mam zapisane jako " Strzępiec" Cytuj
apsik Opublikowano 4 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 Minia ja także robię taki placek do którego ciasta zamrożone trę i przekładam wtedy jabłuszkami smażonymi,ale jak dla mnie on ma inny smak. Zapewniam jednak ,że i jeden i drugi jest przepyszny. Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 Eluniu wypiek bardzo ładnie się prezentuje. Pozdrawiam Cytuj
Christina Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Bardzo lubię pleśniaka i wg mnie, jest pyszny z wiśniami lub dżemem z czarnej porzeczki :razz: Skubaniec również zapowiada się pysznie :D Cytuj
apsik Opublikowano 5 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Halinko także pozdrawiam Ciebie bardzo gorąco i dziękuję. Christina skubaniec w moim domu gości bardzo często a dżem lub owoce można zmieniać zależnie od pory roku. Cytuj
Christina Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Wiem, że można dodawać dowolny dżem lub owoce sezonowe - ja dawałam wiśnie i jabłka. Jakoś obawiałam się eksperymentować z truskawkami, bo puszczają dużo soku, a maliny są dość słodkie - do pleśniaka pasuje coś kwaśniejszego. Czy ktoś próbował robić to ciasto, również z innymi owocami? Cytuj
apsik Opublikowano 5 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Christina ja robiłam kiedyś z brzoskwiniami z puszki i ogólnie może być ,ale bardzo dobry jest ze śliwkami i oczywiście powidłami również. Najbardziej jednak smakował mi z jagodami,rozgotowałam je z cukrem i zagęściłam mąką ziemniaczaną,placuszek był boski...... Cytuj
Christina Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Przez ostatnie lata było mało jagód i były dość drogie, bo było za mało deszczów. Mam nadzieję, że w tym roku nie będzie tak źle i uda mi się kupić więcej jagód, bo na takie ciasto, to chyba sporo ich wyjdzie... Cytuj
pozioma Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Witaj apsik, dzisiaj upiekłam Twojego pleśniaka, chyba trzecie moje ciasto w życiu:) Porwałam się na to,bo zawsze u znajomych mi smakował. Przyznam,że miałam problem z Twoim przepisem, bo po 1. nie mogłam nigdzie znaleźć amoniaku-po co go dodajesz?, po 2. napisałaś cukier waniliowy-ale nie wiedziałam czy cały ??dałam cały:), po 3. w przepisie napisałaś 3/4 szklanki cukru pudru a w opisie jest "Ubić pianę na sztywno ,dodać 1 szkl cukru.." i zgłupiałam trochę czy to już chodzi o inny cukier - np zwykły, który pominęłaś w przepisie czy o te 3/4 pudru:)?? Dałam ten puder. Piekąc ciasta tak rzadko jak ja,nie wiedziałam też w jakiej temp.,ostatecznie wyszło 45 min w 180st. no i po 4. to budyń na 3/4 litra-czego?:razz: w sumie ciacho wyszło super, tylko nie wiem czy tego ciasta nie za mało trochę. Wzięłam standardową okrągłą tortownicę i miałam dziury na wierzchniej warstwie. Dzieki wielkie za ten przepis, udał się pomimo tych moich wątpliwości:):razz:!!! Napisz jakie jeszcze podobne ciekawe ciasto pieczesz, to spróbuję:razz:!pozdrawiam. Cytuj
pozioma Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Fotki mojego pleśniaka jak rosnie w piekarniku i juz ten gotowy-jeden z wisniami,jablkami i sliwkami drugi - z dzemem i sliwkami. ten co ma wiecej owocow wyszedl mokry:)ale pyszny. Cytuj
BeaGa Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Wiem, że można dodawać dowolny dżem lub owoce sezonowe - ja dawałam wiśnie i jabłka. Jakoś obawiałam się eksperymentować z truskawkami, bo puszczają dużo soku, a maliny są dość słodkie - do pleśniaka pasuje coś kwaśniejszego. Czy ktoś próbował robić to ciasto, również z innymi owocami? Moja mamusia robi to ciasto czasem ze śliwkami - ale przeważnie z powidłami śliwkowymi. Jest wspaniałe, polecam :?: Cytuj
viola32 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Pozioma dwa ciasta na raz pieklas tak bez okazji?Rozpusta!!! :)Serdecznie pozdrawiam i zycze smacznego. Ps.ciasta z naszego forum sa naprawde pyszne i nie dziwie sie,ze tak czesto pieczesz warto wszystkie wyprobowac...ale to jest a'wykonalne...:?: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi