Dorotaxx Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Biszkopt : 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 budyń czekoladowy 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 2 łyzki kakao 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 6. Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. kiedy biszkopt ostygnie , przeciąć na 3 placki Masa : 2 budynie litr mleka 3 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy pół szklanki cukru z podanych składników ugotować budyń 5 łyżek kawy cappuccino kostka masła Masło utrzeć , dodawać po łyżce zimnego budyniu na końcu wsypać kawe cappuccino . Powstałą masą przekładać biszkopty. łóżko : mozna upiec mały biszkopt i wyciąć prostokąt lub zrobić go z prostokątnych ciastek . Gwiazdor: ulepiony ze sztucznego marcepanu 1/4 litra wody 12 dag masla lub margaryny 1/4 kg mąki 1 kg cukru pudru 1 olejki migdałowe sposób przygotowania Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki. Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać. Gotowy marcepan przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. W taki sposób może być długo przechowywany. tym marcepanem przykryłam łóżko i zrobiłam naszą gwiazde ( niestety nie mam zdolności plastycznych dlatego wygląda tak jak wygląda ) . boki tortu obsypac kokosem . Cytuj
Aniamal Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Dorotko,masz super zdolności plastyczne,ten tort jest niesamowity,jestem pewna,że zrobił furorę:D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 2 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Dzięki wielkie a furore faktycznie zrobiła Pozdrawiam Cytuj
viola32 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 A dlaczego ten "interes" tak lezy?Powinien byc w pelnej gotowosci!:D))Swietny pomysl na tort!!! :razz: Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 2 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Violu kochana ...jak robiłam tort to co jakiś czas kukałam na niego , pewnie sie chłopak speszył a moze było mu niewygodnie , ciągle w tej samej pozycji , przywiązany do wyrka no ale tego sie juz nie dowiemy bo został zjedzony Cytuj
viola32 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 :D interes tez????????Pozdrawiam :razz: Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 3 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 interes zjedli na samym początku :D Cytuj
ANGI Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 świetna kopia oryginału:)))Dorotko podziwiam Cię, jesteś po prostu krejzi:))) Masz wielki talent do robienia "klejnotów" hehehe są lepsze niż naturalne:))) Cytuj
Annar Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Naprawde swietny pomysl na tort :grin: Wlasnie sie zastanawiam nad zrobieniem tej dekoracji :-D W neciku znalazłam jeszcze podobny pomysl - tez doskonały: https://irek-cukiernik.blog.onet.pl/1,6,6,album.html Serdecznie pozdrawiam Anna :grin: Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 10 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Faktycznie super tylko dziwie sie ,że ktos zamowił taki tort ta slub , rozumiem na wieczor panienski czy kawalerski ale na ślub troche dziwnie Pozdrawiam Cytuj
dwoinka Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 O rzesz!!! Padłam, jak to zobaczyłam ;) świetny pomysł, a wykonanie jeszcze lepsze :D Super Dorotko, jeszcze nigdy nie robiłam tortu z takimi dekoracjami, ale na pewno spróbuję. W końcu kiedyś musi być ten pierwszy raz ;) pozdrawiam serdecznie:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi