Dorotaxx Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Biszkopty : Upiec 2 biszkopty , jeden w blaszce o średnicy 28 cm. . Drugi w blaszce o średnicy 20 cm ( z mniejszej ilości składników) . 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 6. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. kiedy biszkopty ostygną , przeciąć każdy na 3 placki masa na większy biszkopt: litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 budynie śmietankowe cukier waniliowy pół szklanki cukru kostka masła wiśnie prażone orzechy z podanych składników ugotować budyń masło utrzeć, dodawać po łyzce zimnego budyniu Masa na mniejszy biszkopt, MASA Z ADVOKATEM; - 0,5 litra śmietany słodkiej 30% - 2 Śnieżki ( śmietanki ) - 1 szklanka advokatu - 1 duża paczka biszkoptów podłużnych - 2-3 łyżki wiórek kokosowych - 1 biała czekolada - 3 łyżki słodkiego mleka - 2 łyżki żelatyny Zaczynamy od zalania żelatyny dwiema łyżkami zimnego mleka. Odstawiamy, żeby żelatyna napęczniała, a następnie podgrzewamy ją na ogniu, aby się ładnie rozpuściła. Zestawiamy do ostygnięcia. Białą czekoladę roztopić z jedną łyżką mleka. Można bezpośrednio na ogniu lub na parze ( na ogniu szybciej ). Śmietanę 30% ubić ze Śnieżką, dodać adwokata, pokruszone biszkopty, wiórka kokosowe, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, oraz żelatynę Masa pochodzi z przepisów na WŻ https://wielkiezarcie.com/przepis26860.html Masa cukrowa do pokrycia tortów : Na duży biszkopt 3 porcje masy z tego przepisu : https://wielkiezarcie.com/przepis30981.html na mniejszy biszkopt masa z 1 porcji , dodatkowo dodałam barwnik czerwony Wykonanie : w jednym z większych biszkoptów na środku wycinamy dziure ( jesli tort będzie stał na paterze) smarujemy kremem budyniowym dodajemy wiśnie i orzechy kładziemy kolejny biszkopt i znowu wycinamy dziure, następnie smarujemy masą , dodajemy wiśnie, orzechy , przykrywamy ostatnim duzym biszkoptem. Wierzch tortu smarujemy masą budyniową ( zostawic troche masy na posmarowanie mniejszego tortu) pokrywamy tort masą cukrową, wycinamy na środku dziure i dekorujemy tort Mniejszy biszkopt przekładamy masą z advocatem,wierzch smarujemy masą budyniową . Pokrywamy masą cukrowa i dekorujemy Cytuj
minia51 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Niesamowite!!! Ależ zdolności!!!!! Cytuj
viola32 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Piekne i jakie rowniutkie te torty! Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 2 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 miło mi ,ze sie podoba Pozdrawiam serdecznie Cytuj
ANGI Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Dorotko przepiękny ten torcik....po prostu boski...no cudo........... Kochana powiedz mi czy jesteś zadowolona ze stelaża? tzn czy nie uginał się pod ciężarem torta? Mam ochotę sobie taki sprawić ale nie wiem czy nie lepiej byłoby dołożyć i kupić stalowy... (ale masakrycznie drogi) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 6 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Dzięki kochana za miłe słowa Jeśli chodzi o patere to powiem ci ,ze ta jest całkiem dobra . Jak połączyłam obie części ,zeby zrobic zdjęcie to wszystko było rowno , nic sie nie przechylało i wygladało bardzo ładnie. Zapytam koleaznki dla której robilam tort jak patera zachowywała sie w trakcie krojenia i dam ci znac . Ja tez marze o takim wypasionym stelażu z kilkoma piętrami ale nie stac mnie na taki wartosci 1000 czy 2000 zł Cytuj
Gość Klaudisia Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 A ile to jest mniejsza ilość sładników do biszkoptu na blachę 20 cm? Mogłabym Cię prosić o podanie dokładnego przepisu ? Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 25 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Ja robie z takiej ilosci: 4 jajka 7 dag. maki 7 dag. cukru pół op. c . waniliowego pół budyniu śmietankowego 1/4 op. proszku do pieczenia szczypta soli Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.