Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopty :

Upiec 2 biszkopty , jeden w blaszce o średnicy 28 cm. . Drugi w blaszce o średnicy 20 cm ( z mniejszej ilości składników) .

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 budyń śmietankowy

1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)

szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek

2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę

3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy

4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką

5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać

6. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.

7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

kiedy biszkopty ostygną , przeciąć każdy na 3 placki

post-9750-1212402008_thumb.jpg

masa na większy biszkopt:

litr mleka

3 łyżki mąki pszennej

2 budynie śmietankowe

cukier waniliowy

pół szklanki cukru

kostka masła

wiśnie

prażone orzechy

z podanych składników ugotować budyń

masło utrzeć, dodawać po łyzce zimnego budyniu

Masa na mniejszy biszkopt,

MASA Z ADVOKATEM;

- 0,5 litra śmietany słodkiej 30%

- 2 Śnieżki ( śmietanki )

- 1 szklanka advokatu

- 1 duża paczka biszkoptów podłużnych

- 2-3 łyżki wiórek kokosowych

- 1 biała czekolada

- 3 łyżki słodkiego mleka

- 2 łyżki żelatyny

Zaczynamy od zalania żelatyny dwiema łyżkami zimnego mleka. Odstawiamy, żeby żelatyna napęczniała, a następnie podgrzewamy ją na ogniu, aby się ładnie rozpuściła. Zestawiamy do ostygnięcia.

Białą czekoladę roztopić z jedną łyżką mleka. Można bezpośrednio na ogniu lub na parze ( na ogniu szybciej ).

Śmietanę 30% ubić ze Śnieżką, dodać adwokata, pokruszone biszkopty, wiórka kokosowe, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, oraz żelatynę

Masa pochodzi z przepisów na WŻ

https://wielkiezarcie.com/przepis26860.html

Masa cukrowa do pokrycia tortów :

Na duży biszkopt 3 porcje masy z tego przepisu : https://wielkiezarcie.com/przepis30981.html

na mniejszy biszkopt masa z 1 porcji , dodatkowo dodałam barwnik czerwony

Wykonanie :

w jednym z większych biszkoptów na środku wycinamy dziure ( jesli tort będzie stał na paterze)

post-9750-1212402142_thumb.jpg

smarujemy kremem budyniowym

post-9750-1212402409_thumb.jpg

dodajemy wiśnie i orzechy

post-9750-1212402464_thumb.jpg

kładziemy kolejny biszkopt i znowu wycinamy dziure, następnie smarujemy masą , dodajemy wiśnie, orzechy , przykrywamy ostatnim duzym biszkoptem. Wierzch tortu smarujemy masą budyniową ( zostawic troche masy na posmarowanie mniejszego tortu)

post-9750-1212402498_thumb.jpg

pokrywamy tort masą cukrową, wycinamy na środku dziure i dekorujemy tort

post-9750-1212403147_thumb.jpg

Mniejszy biszkopt przekładamy masą z advocatem,wierzch smarujemy masą budyniową . Pokrywamy masą cukrowa i dekorujemy

post-9750-1212403201_thumb.jpg

post-9750-1212403277_thumb.jpg

Opublikowano

Dorotko przepiękny ten torcik....po prostu boski...no cudo........... Kochana powiedz mi czy jesteś zadowolona ze stelaża? tzn czy nie uginał się pod ciężarem torta? Mam ochotę sobie taki sprawić ale nie wiem czy nie lepiej byłoby dołożyć i kupić stalowy... (ale masakrycznie drogi)

Opublikowano

Dzięki kochana za miłe słowa Jeśli chodzi o patere to powiem ci ,ze ta jest całkiem dobra . Jak połączyłam obie części ,zeby zrobic zdjęcie to wszystko było rowno , nic sie nie przechylało i wygladało bardzo ładnie. Zapytam koleaznki dla której robilam tort jak patera zachowywała sie w trakcie krojenia i dam ci znac . Ja tez marze o takim wypasionym stelażu z kilkoma piętrami ale nie stac mnie na taki wartosci 1000 czy 2000 zł post-9750-1212754554_thumb.gif

  • 3 tygodnie później...
Gość Klaudisia
Opublikowano

A ile to jest mniejsza ilość sładników do biszkoptu na blachę 20 cm? Mogłabym Cię prosić o podanie dokładnego przepisu ?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.