Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopt ciemny:

6 jaj,

1 szklanka cukru kryształu

1 łyżeczka Pr. Do pieczenia,

1 szklanka mąki pszennej

3 łyżki kakao,

1.Białka ubić na sztywno ,dodać cukier i żółtka

2.Dodać mąke zmieszaną z proszkiem , kakao i lekko wymieszać .

3.Wlać do wysmarowanej margaryną i opruszonej bułką tartą formy

4.Piec w temp. 180 st. Przez ok. 45 minut

Biszkopt kolorowy:

10 jajek,

25 dag. Cukru kryształu,

1 cukier waniliowy,

12 dag. Mąki pszennej,

10 dag. Mąki ziemniaczanej,

2 łyżeczki Pr. Do pieczenia 1. Ubić białka na sztywno , pod koniec dodac cukier nadal ubijając , podzielić piane na 2 części

2. Do jednej części dodawać stopniowo wszystkie żółtka , lekko wymieszać drewnainą łyżką , dodać mąke pszenną wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia , delikatnie wymieszać.

3. Do drugiej części piany dodać mąkę ziemniaczaną zmieszaną z 1 łyzeczką proszku do pieczenia , lekko wymieszać .

4. Na wysmarowaną formę nakładać na zmianę łyżkę ciasta żółtego i białego ( robiąc szachownicę ) , posypać suchą, zmieloną kawą , na to kłaść łyżką ciasto żólte i białe kolejny raz robiąć szachownicę.

post-9750-1212733209_thumb.jpg post-9750-1212733235_thumb.jpg

5. piec w temp. 180 st. Około 45 minut

6. Po upieczeniu i wystygnieciu kolorowy biszkopt przekroic na 2 placki .

post-9750-1212733414_thumb.jpg

Masa:

2 budynie śmietankowe,

3 łyzki mąki pszennej

litr mleka

pół szklanki cukru

Z podanych składników ugotować budyń

truskawki ( ok. 1,5 kg. )

3 galaretki truskawkowe

kostka masła i margaryny

Utrzeć masło z margaryną , dodawać po łyzce zimnego budyniu ciągle ucierając

część truskawek zmiksować a część zostawic na wierzch ciasta

zmiksowane truskawki dodawać po łyżce do masy budyniowej delikatnie ucierając mikserem.

Przełozenie placka:

Pierwsza część ciasta ( szachownicy) - masa-biszkopt ciemny-masa- druga część ciasta szachownicy . całe ciasto posmarować pozostałą masą , na wierzchu poukładać truskawki i zalać teżejacą galaretką , boki obsypać kokosem.

post-9750-1212733939_thumb.jpg

post-9750-1212733956_thumb.jpg

post-9750-1212734902_thumb.jpg

Podobne ciasto znajduje się w książce ,, 103 ciasta siostry Anastazji ,, ja je troche zmieniłam

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Dorotko następne pysznie wyglądające ciacho...tylko wzajemnie się kusimy. Jak będę miała swoje truskawki to napewno zrobię bo na jutro mam już zaplanowany torcik-syn ma bierzmowanie.

Opublikowano

Dorotko ciasto wygląda smakowicie tylko szkoda,że truskaweczki są na razie takie drogie. A na razie przepis na to wspaniałe ciacho musi poczekać, aż truskawki będą tańsze. Pozdrawiam.

Opublikowano

Dorotko następne pysznie wyglądające ciacho...tylko wzajemnie się kusimy.

Jak będę miała swoje truskawki to napewno zrobię bo na jutro mam już zaplanowany torcik-syn ma bierzmowanie.

Ciacho polecam ( moje ulubione)

a zdjecie torcika dla syna wklej koniecznie!!!!

Pozdrawiam

Opublikowano

Dorotko ciasto wygląda smakowicie tylko szkoda,że truskaweczki są na razie takie drogie. A na razie przepis na to wspaniałe ciacho musi poczekać, aż truskawki będą tańsze. Pozdrawiam.

Ewo truskawki faktycznie są drogie w sklapach . Dlatego warto wybrac sie na jakiś plac albo targowisko bo tam mozna kupic je za grosze

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

O rany Dorotka z Ciebie to ladna kusicielka!!!Takie ciacho!Troche dla mnie za daleko do tego Krakowa a bym przyjechala skosztowac kawaleczek.No coz trzeba bedzie zrobic samemu :D To po ile u Was te truskawki?U mnie po 10zl za kobialke.

Opublikowano

Normalnie Dorotko Ty chyba chcesz żebym zbankrutowała:))) Tak pięknie ten placek wyszedł na zdjęciu że napewno jutro wezmę się za jego pieczenie:))). Cóż to masz za okazję że non stop placuszki pieczesz:)))

Opublikowano

O rany Dorotka z Ciebie to ladna kusicielka!!!Takie ciacho!Troche dla mnie za daleko do tego Krakowa a bym przyjechala skosztowac kawaleczek.No coz trzeba bedzie zrobic samemu :D To po ile u Was te truskawki?U mnie po 10zl za kobialke.

Violu w środe kupowałam u nas na osiedlu i 1 kg. kosztował 5 zł. . Kupiłam 2,5 kg więc troche zapłaciłam .

A moja teściowa na placu za kobiałke ( 2,5 kg. ) zapłaciła 6 zł !!! warto wybrac sie na plac lub targowisko bo w sklepach mają koszmarne ceny .

Pozdrawiam a ciacho zrób bo jest super
Opublikowano

Normalnie Dorotko Ty chyba chcesz żebym zbankrutowała:))) Tak pięknie ten placek wyszedł na zdjęciu że napewno jutro wezmę się za jego pieczenie:))). Cóż to masz za okazję że non stop placuszki pieczesz:)))

Aniu kochana czasami pieke bez okazji . Niestety efekt widac w postaci dodatkowych kilogramów post-9750-1212750013_thumb.gif ale tego ciasta nie mogłam sobie odmówić!! zawsze czekam na truskawki i jako pierwsze ciacho robie wlaśnie to bo je Uwielbiam!!

Opublikowano

Z tymi kilogramami to i ja mam problem:( Przez zimę z 58 zrobiło mi się 65 i teraz trzeba to pozrzucać:D Tylko jak to zrobić.....jak Ty mi tu takie pyszności pokazujesz:)))) Zielona herbata w odchudzaniu już mi nie pomoże po zjedzeniu tego ciacha:)))) Pozdrawiam buziaczki:))) Oczywiście placuszek na 5 bo wyższej skali nie ma w ocenie na forum:(((

Opublikowano

Dorotko gdzie Ty zapłaciłaś 5,00złoty za kg truskawek? Ja chciałam kupić w tym tygodniu na targu ale zaśpiewano mi za kg 10 złoty! Dlatego napisałam,że są jeszcze za drogie,za 5,00 złoty pewnie bym kupiła.

Opublikowano

Dorotko gdzie Ty zapłaciłaś 5,00złoty za kg truskawek?

U mnie na osiedlu w Krakowie

Ja chciałam kupić w tym tygodniu na targu ale zaśpiewano mi za kg 10 złoty! Dlatego napisałam,że są jeszcze za drogie,za 5,00 złoty pewnie bym kupiła.

Pytanie gdzie Ty mieszkasz,ze są takie ceny post-9750-1212780418_thumb.gif?????????!!!!!!!

Opublikowano

Dorotko ja mieszkam w powiecie kieleckim. W sklepach też tyle sobie życzą,że szkoda słów... Ja mam nadzieje,że niedługo stanieją truskawki. Co prawda mam zamrożone ale najlepsze są świeże owoce.

Opublikowano

:D  Widze ze okropnie drogie są u was truskawki więc zapraszam do siebie ja kupuje po 3,50 , no i ciacho zrobione i jest super smaczne ,dziekuje za przepis , a oto moje dzieło, tylko jako wielki łakomczuch kroiłam jak jeszcze się rozwałało nie dałam mu się schłodzić  :razz: i oczywiście 5 za to ciacho

post-4684-1212955994_thumb.jpg

post-4684-1212956119_thumb.jpg

post-4684-1212956176_thumb.jpg