Dorotaxx Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 ,,tylko jako wielki łakomczuch kroiłam jak jeszcze się rozwałało nie dałam mu się schłodzić :D ,, ciesze sie ,ze smakowało pozdrawiam Cytuj
As76 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 dziś płaciłam po 4 zł. za 1 kg. ciacho wygląda przepysznie !!!!! Chyba się skuszę na weekend. Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 10 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Skuś się skuś bo warto Pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Trochę odstrasza mnie ta ilość jaj zastanawiam się jakby ich dać trochę mniej i również mniej innych składników-jak myślisz Dorotko? Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 10 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 To ciasto jest faktycznie ogromne. śmiało mozesz składniki podzielic na pół i zrobic ciasto w mniejszej formie . Cytuj
andy8 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2008 Dziękuję za odpowiedź Dorotko :grin: Cytuj
viola32 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 Tydzien temu robilam to ciacho, wyszlo pycha wszystkim smakowalo.Krem mi sie tylko leciutko zwazyl pewnie dlatego,ze nie moglam sie doczekac az ten budyn calkowicie ostygnie i byl jeszcze cieply jak go do masla dodawalam.Bardzo nam smakowal z dodatkiem truskawek zmiksowanych.Biszkopt ciemny zrobilam wedlug przepisu ale ten drugi laciaty z polowy skladnikow. Zaluje tylko,ze nie przekroilam ciemnego biszkoptu,bo wyrosl pieknie!Wkleje wkrotce zdjecia.Dzieki za swietny przepis Dorotka. Ps.No i nie nasaczalam biszkoptu.Nasaczam tylko do tortow. Wiec zeby byl pulchniutki laduje zawsze wtedy na ziemi z niewielkiej wysokosci. Pozdrawiam :D Cytuj
viola32 Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 A oto i moje ciacho z przepisu Dorotki..:D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 2 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Violu bardzo sie ciesze ,że ciacho smakowało!!! Faktycznie kakaowy biszkopt wyszedł pięknie!! Ja uwielbiam to ciacho , bardzo mi smakuje z tą kawą , daje ona taki całkiem inny posmak jasnego biszkoptu , który świetnie pasuje do reszty! Smaka mi narobilaś i pewnie znowu zrobie to ciacho , tylko truskawki coraz drozsze Pozdrawiam Cytuj
viola32 Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgadzam sie kawa wspaniale pasuje do tego ciacha.Ja robilam jak juz wspomnialam ten biszkopt z polowy skladnikow ,wiec kawa nie poszla miedzy warstwy ale byla na wierzchu niestety biszkopt jej nie wchlonal i po wyjeciu z piekarnika byla sypka .Dalam na to krem budyniowy i bylo O'K.Swietne ciacho polecam wszystkim!!! Cytuj
marzycielka Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 zrobiłam to ciasto i z przykrością muszę powiadomić,że masa wcale mi się nie stężała w lodówce nawet po 2 dniach (wylewa się), nie wiem czemu tak mi wyszło; może dałam do masy za dużo truskawek, a może przyczyną było to że nie ucierałam masy jak to jest w przepisie tylko do ciepłego budyniu dodałam masło i margarynę i wmiksowałam je- na końcu wmiksowałam truskawki i masa od razu była rzadka, ale myślałam, że w lodówce stężeje, a tu nic z tego i dlatego uważąm, że trzeba dodać do masy żelatynę albo użyć mniej mleka. Co do ciemnego biszkoptu to polecałabym go nasączyć, bo mi wyszedł suchy- być może za długo go piekłam.To by było na tyle. Szkoda, że nie wyszło, bo ładnie się prezentuje, ale rozwala się wszystko przy krojeniu przez rzadką wypływającą masę. Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 2 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 przyczyną było to że nie ucierałam masy jak to jest w przepisie tylko do ciepłego budyniu dodałam masło i margarynę i wmiksowałam je- na końcu wmiksowałam truskawki i masa od razu była rzadka, ale myślałam, że w lodówce stężeje, Sama sobie odpowiedziałaś co było przyczyną Twoich kłopotów z ciastem. Nigdy w życiu nie dodaje do masła czy margaryny ciepłego budyniu !!!!! Zawsze czekam aż budyń wystygnie , ucieram masło , dodaje do niego po łyżce ZIMNEGO budyniu a na koncu dodaje truskawki i delikatnie mieszam. Robiąc mase w ten sposb nigdy nie miałam zadnych problemów Pozdrawiam Cytuj
marzycielka Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 dzięki za odpowiedź Dorotaxx, tak myślałam że to jednak mój błąd i wynikł on z tego, że bałam się zważenia masy przy ucieraniu masy jak to jest w przepisie i dlatego tak postąpiłam następnym razem nie popełnię takiego błędu Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 2 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Bardzo prosze marzycielko. Jeśli boisz się,ze masa sie zwazy to nie miksuj truskawek ( wtedy nie bedzie soku ) tylko mozesz je pokroic i dodac do masy . Albo zmiksuj truskawki , odcedz sok , sokiem naponczyj biszkopt a odsączone truskawki dodaj do masy. pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.