hanula Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 1.Upiec jeden biszkopt cienki jasny.Ja robię taki z czterech jaj .4 jajka 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 łyzeczki proszku do pieczenia 2.Masy: 1/2 l mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 10 dag orzechów mielonych 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 cytryna 1 czekolada 4-5 łyżek cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 kostki masła 10 dag rodzynek 10 dag owoców kandyzowanych(ananas, skórka pomarańczy,ja dałam wiśnie kandyzowane) 5 dag płatków migdałowych Masa ciemna: Masło utrzec na pulchną masę.Dodać przestudzony budyń ugotowany z dodatkiem mleka,cukru i cukru waniliowego.Wymieszać.Podzielić na dwie części.Do jednej dodać orzechy,kawe rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody,rodzynki i pokrojoną czekoladę. Masa jasna: Do drugiej części dodać sok z cytryny,płatki migdałowe i owoce kandyzowane. 3.Dodatki: 1 puszka ananasa 3 galaretki jednego koloru (przygotować wg przepisu na opakowaniu) 1 paczka podłużnych biszkoptów 1/2 szkl spirytusu (jak ktoś nie lubi to nie koniecznie Przełozenie placka -biszkopt -masa ciemna -biszkopty nasaczone spirytusem układane blisko siebie(jak ktoś nie lubi można ich nie moczyć w spirytusie) -masa biała -owoce ananasa -teżejąca galaretka Ciasto pochodzi z najnowszej książki Siostry Anastazji i jest super!Polecam Cytuj
bernadettt Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Piekłam to ciasto już kilka razy,jest pyszne i wygląda bardzo dekoracyjnie.Polecam!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.