Gość gochoo Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Witam! Mam pytanie co zrobić, żeby np. truskawki albo rabarbar nie opadały na dno ciasta. Zamiast na górze są na spodzie. Optaczanie w cukrze nie pomaga. Pomóżcie. Pozdrawiam Gochoo Cytuj
uretan Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Lekko zapiecz ciasto, i dopiero połóż truskawki. Cytuj
Gość gochoo Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Ale jak otworzę piekarnik to mi ciasto nie siądzie? Lekko zapiecz tzn. ile? Ciasto ma się w sumie piec 1 godz. czyli po np. 1/2 godz. włożyć dopiero owoce? Cytuj
uretan Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Owocom powinno wystarczyć 10 - 15 min. Cytuj
ali Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 Podejrzewam, że ciasto za rzadkie a poza tym między owocami muszą byc pewne odstępy, aby ciasto mogło swobodnie rosnąć. Cytuj
evagosia Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Zadne dokladanie owocow po pol godziny!!! Nie otwiera sie piekarnika jak sie ciasto piecze. Ciekawi mnie tylko z jakiego przepisu robilas to ciasto? Pewnie faktycznie bylo za rzadkie. Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 po pierwsze ciasto powinno byc wyraznie geste. po drugie pomaga obtaczanie owocow w mace. Wyprobowane! Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 ach i jeszcze jedno: jezeli chodzi o ciasto drozdzowe posypuje je przed nalozeniem owocow tarta bulka lub kasza manna lub tez proszkiem ktory sie dodaje by utrwalic bita smietanke. Pozdrawiam i powodzenia! Cytuj
Dorota Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 po pierwsze ciasto powinno byc wyraznie geste. po drugie pomaga obtaczanie owocow w mace. Wyprobowane! Też tak uważam :-D Ciasto nie powinno być za rzadkie, i dodatkowo owoce należy obtoczyć w mące - wtedy rzeczywiście nie opadają one na spód ciasta :-D Podobnie postępuje z bakaliami, zawsze obtaczam je w mące, dzięki czemu są one równomiernie rozłożone po całym cieście lub babce :-D Cytuj
aida Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgadzam się zbyt rzadkie ciasto, za gęsto poukładane owoce, szczególnie jeżeli chodzi o owoce o dużej zawartości wody wówczas duża ilość soku która wypływa podczas pieczenia dodatkowo nie pozwala by ciasto pod owocem wyrosło, a tak poza tym nie szkoda piec truskawek??? Na forum aż roi się od przepisów na truskawki surowe w galaretce smietanie itp... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.