Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BISZKOPT 5 JAJ 1 SZKL CUKRU 1 SZKL MĄKI 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 2 ŁYZECZKI PROSZKU DO PIECZENIA MASA - KREM 3 CALE JAJKA 1/2 SZKL CUKRU 1 BUDYN SMIETANKOWY 1 SZKL. MLEKA 1 KOSTKA KASI WYKONANIE BISZKOPTU BIALKA UBIC ZE SZCZYPTĄ SOLI, DODAC CUKIER,NASTEONIE ŻÓŁTKA . DO TEGO WSYPAC PRZESIANE SYPKIE PRODUKTY I WYMIESZAC ŁYZKĄ, WLEWAMY DO SREDNIEJ TORTOWNICY I PIECZEMY OKOLO 30 MIN WYKONANIE KREMU. MLEKO WLAC DO GARNKA I ZAGOTOWAC, DO TEGO DODAC POLACZONE ZE SOBA JAJKA. CUKIER I BUDYN- ZAGOTOWAC I ZOSTAWIC DO OSTYGNIECIA.GDY BUDYN WYSTYGNIE OTRZEC KASIE I DODAWAC PO ŁYZE BUDYNIU. JA ROBIE KREM SMIETANKOWU - KAKAOWY WIEC DO JEDNEJ CZESCI DODAJE KAKAO. UPIECZONY BISZKOPT PRZEKRWAMY NA 3 CZESCI I PONCZUJEMY. PRZEKLADAMY KREMEM. NA WIERZCH UDEKOROWAC SMIETANA 30% KTORA UBIJAM , DODAJE TROSZKE CUKRU PUDRU I ABY BYLA BARDZIEJ SZTYWNA DODAJE ŻELATYNE. DEKORACJA WEDLUG UZNANIA. TORCIK JEST NAPRAWDE PRZEPYSZNY-M POLECAM SMACZNEGO!! Masa cukrowa z przepisu Dorotki 400 g cukru pudru 50 g glukozy ( w płynie lub w proszku) 2 łyżeczki żelatyny 35 ml wody Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia. Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną , energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. . NIE GOTOWAC!!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz . Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.

post-2248-1213122258_thumb.jpg

post-2248-1213122271_thumb.jpg

post-2248-1218043927_thumb.jpg

Opublikowano

Dziekuje za miłą opinie i powiem szczerze ze torcik naprawde byl pyszny, Zreszta ja uwielbiam ciasto ciemne i kremy rowniez. Dorotko , masz racje masa wyszla mi idealna ale wiez co?/, kupilam takie kostki marcpeanu kolorowego i musze sie przyznac ze nie za bardzo wiedzilam jak sobie z tym poradzic by byly bardziej miekkie. robilam to po swojemu moze mi powiesz co sie robi z taka masa marcepanowa bo nie bylo tak przepisu. by sie tak nie umeczyc. Nie bylo by problemu gdybym miala barwniki, musze je dopiero zamowic bo u mnie nie ma szansy kupic gdzies w sklepie czy hurtowni. Pozdrawiam Halina

Opublikowano

Kochana czy to jest prawdziwy marcepan czy lukier plastyczny ?.

Jeśli to jest lukier to musisz wyrabiać jak plasteline , wtedy lukier zrobi sie bardziej plastyczny i bez problemów da się rozwałkować.

Poczytaj sobie tutaj : [LINK NIEAKTUALNY]

z prawdziwym marcepanem jest podobnie , trzeba pobawic się nim jak plasteliną a wtedy bez problemów go rozwałkujesz.

Jeśli zostaje mi masa cukrowa i po jakimś czasie chcę coś z niej zrobić to wsadzam ją na kilka sekund do mikrofalówki i ponownie robi się plastyczna.

Niestety nie wiem czy w przypadku lukru plastycznego czy marcepanu mozna zrobic podobnie. Lepiej troszkę się pomęcz podczas wyrabiania niż miałabyś wywalić do kosza.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dorotko wedlug mnie jest to prawdziwy marcepan i dokladnie ulegl mi podczas ugniatania go , ale myslalam ze sa inne sposoby by ten produkt zmiekł. Te kolorowe listki na torciku sa wlasnie z tej masy marcpenowej. Dziekuje z odpowiedz. Pozdrawiam Halina

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.