halina mlodzieniak Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 BISZKOPT 5 JAJ 1 SZKL CUKRU 1 SZKL MĄKI 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 2 ŁYZECZKI PROSZKU DO PIECZENIA MASA - KREM 3 CALE JAJKA 1/2 SZKL CUKRU 1 BUDYN SMIETANKOWY 1 SZKL. MLEKA 1 KOSTKA KASI WYKONANIE BISZKOPTU BIALKA UBIC ZE SZCZYPTĄ SOLI, DODAC CUKIER,NASTEONIE ŻÓŁTKA . DO TEGO WSYPAC PRZESIANE SYPKIE PRODUKTY I WYMIESZAC ŁYZKĄ, WLEWAMY DO SREDNIEJ TORTOWNICY I PIECZEMY OKOLO 30 MIN WYKONANIE KREMU. MLEKO WLAC DO GARNKA I ZAGOTOWAC, DO TEGO DODAC POLACZONE ZE SOBA JAJKA. CUKIER I BUDYN- ZAGOTOWAC I ZOSTAWIC DO OSTYGNIECIA.GDY BUDYN WYSTYGNIE OTRZEC KASIE I DODAWAC PO ŁYZE BUDYNIU. JA ROBIE KREM SMIETANKOWU - KAKAOWY WIEC DO JEDNEJ CZESCI DODAJE KAKAO. UPIECZONY BISZKOPT PRZEKRWAMY NA 3 CZESCI I PONCZUJEMY. PRZEKLADAMY KREMEM. NA WIERZCH UDEKOROWAC SMIETANA 30% KTORA UBIJAM , DODAJE TROSZKE CUKRU PUDRU I ABY BYLA BARDZIEJ SZTYWNA DODAJE ŻELATYNE. DEKORACJA WEDLUG UZNANIA. TORCIK JEST NAPRAWDE PRZEPYSZNY-M POLECAM SMACZNEGO!! Masa cukrowa z przepisu Dorotki 400 g cukru pudru 50 g glukozy ( w płynie lub w proszku) 2 łyżeczki żelatyny 35 ml wody Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia. Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną , energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. . NIE GOTOWAC!!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz . Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu. Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Halinko torcik jest śliczny!!! A masa wyszła ci idealna!!! Gratulacje!!! Pozdrawiam Cytuj
Aniamal Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Te torty z masy cukrowej są cudne,Halinko ależ on apetycznie wygląda,nie wspominam już o jego urodzie:) Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 11 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2008 Dziekuje za miłą opinie i powiem szczerze ze torcik naprawde byl pyszny, Zreszta ja uwielbiam ciasto ciemne i kremy rowniez. Dorotko , masz racje masa wyszla mi idealna ale wiez co?/, kupilam takie kostki marcpeanu kolorowego i musze sie przyznac ze nie za bardzo wiedzilam jak sobie z tym poradzic by byly bardziej miekkie. robilam to po swojemu moze mi powiesz co sie robi z taka masa marcepanowa bo nie bylo tak przepisu. by sie tak nie umeczyc. Nie bylo by problemu gdybym miala barwniki, musze je dopiero zamowic bo u mnie nie ma szansy kupic gdzies w sklepie czy hurtowni. Pozdrawiam Halina Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 Kochana czy to jest prawdziwy marcepan czy lukier plastyczny ?. Jeśli to jest lukier to musisz wyrabiać jak plasteline , wtedy lukier zrobi sie bardziej plastyczny i bez problemów da się rozwałkować. Poczytaj sobie tutaj : [LINK NIEAKTUALNY] z prawdziwym marcepanem jest podobnie , trzeba pobawic się nim jak plasteliną a wtedy bez problemów go rozwałkujesz. Jeśli zostaje mi masa cukrowa i po jakimś czasie chcę coś z niej zrobić to wsadzam ją na kilka sekund do mikrofalówki i ponownie robi się plastyczna. Niestety nie wiem czy w przypadku lukru plastycznego czy marcepanu mozna zrobic podobnie. Lepiej troszkę się pomęcz podczas wyrabiania niż miałabyś wywalić do kosza. Pozdrawiam Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 12 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 Dorotko wedlug mnie jest to prawdziwy marcepan i dokladnie ulegl mi podczas ugniatania go , ale myslalam ze sa inne sposoby by ten produkt zmiekł. Te kolorowe listki na torciku sa wlasnie z tej masy marcpenowej. Dziekuje z odpowiedz. Pozdrawiam Halina Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.