Dorotaxx Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2008 1/2 litra wody 25 dag masla lub margaryny 1/2 kg mąki 2 kg cukru pudru 2 olejki migdałowe Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki. Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać. w połowie dodawania cukru marcepan zrobi się rzadki, nalezy nadal dodawac cukier az zrobi sie plastyczny Gotowy marcepan przełożyć do słoika lub worka i szczelnie zamknąć. W taki sposób może być długo przechowywany. Mozna go dowolnie barwić , najlepiej barwnikami w paście lub w proszku Marcepan z podanych składników wstarczy na pokrycie 2 dużych tortów Ja wałkuje go na papierze do pieczenia i za jego pomocą przenosze na tort. Marcepan świetnie nadaje się ,na robienie ozdób czy figurek. Najlepiej pracuje się na nim kiedy jest schłodzony w lodówce. Przepis mam od autorki tych cudnych tortów .Wszystkie swoje torty ozdabia wlaśnie tym marcepanem: https://torty.zuzlandia.pl/ To mój pierwszy tort pokryty marcepanem . Cytuj
dietka Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Jakiego użyć tłuszczu żeby marcepan był biały? Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Dietko ja uzywam ,,Kaśki,, Cytuj
cypruska Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Dorotko, figurki mozna lepic z juz zabarwionego marcepanu lub tez pomalowac (tak powiedzialas gdzies na innym watku). Jak malujemy juz gotowe figurki? Czy taka "farbe" da sie zrobic z barwnikow spozywczych w pascie? Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Ja maluje gotowe figurki wlasnie barwnikami w pascie. Cytuj
cypruska Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 A czy rozrabiasz jakos te barwniki? Jesli tak, to czym, zwykla woda? Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Mozesz rozrobic z małą iloscią wody lub nie rozrabiac , wtedy kolory będą intensywniejsze. radze pomalowac figurki dzien wczesniej i pozwolic im wyschnąć. Cytuj
krassnalka Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Kochane, a gdzie w Krakowie można dostać takie barwniki? Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 To są namiary : Kraków, ul. Pana Tadeusza 6, tel. 012 2923324 , niedaleko tandety Hurtownia nazywa sie ,,Damon,, . Sprawdz sobie na mapie gdzie to jest dokładnie. Jak juz tam dojedziesz to zobaczysz wiele różnych hurtowni. Musisz isc do konca uliczki, przejdziesz przez dużą brame nad którą jest blaszany dach. Skręcisz w prawo , tam znajduje sie hurtownia. Nie wystrasz sie budynku bo nie wygląda najlepiej ,ale jak wejdziesz do biura to zobaczysz cuda Pozdrawiam Cytuj
krassnalka Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Ogromne dzięki... Rozumiem, że tam można kupić też coś w małych ilościach, a nie tylko hurtowych :?: Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 mozna kupic na sztuki. Zobacz jak wygladają te barwniki : https://wielkiezarcie.com/przepis32435.html tutaj masz ich zdjęcie i podane nazwy. Cytuj
kasiek88 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 Kurcze, a jak ty tą mase nakładasz na tort? słyszałam, że mogą sie robić grudki i nierówności? no i chcę spróbować zrobić taką mase na tort i się boję, że mi nie wyjdzie:/ Cytuj
mart Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Masę po rozwałkowaniu przenosi sie na rękach lub na wałku,jak wolisz.Poczytaj w temacie biała masa cukrowa,tam jest tez duzo na ten temat,mase wykonuje sie inaczej tez z przepisu Dorotki ale sposob przenoszenia i zachowywanie sie masy podobne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi