Basia K Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2008 Wiem,że taki problem nieraz się pojawiał..... Za dwa tygodnie mój mąż kończy 40-tkę :grin: Z tej okazji robimy rodzinną imprezę.Będą raczej starsze osoby-ciocie,wujkowie,babcia.Jakieś przystawki,sałatki-to coś wymyślę.Ale zawsze robię jeszcze jakieś ciepłe danie.Nie chciałabym bigosu,bograczu,kotletów itp.Myślałam o jakimś mięsie zapiekanym z sosem,warzywami,ale nie mielonym mięsie,tylko takie płaty-porcje. Kilka razy robiłam karczek zapiekany w sosie z zupy cebulowej i śmietany,na który przepis zresztą podałam na Forum.Chciałabym coś w podobnym stylu,ale jednak innego.Boję się sama eksperymentowac...może macie jakieś wypróbowane przepisy na tego typu danie...? Cytuj
ajaj Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2008 Z gory zaznaczam, ze to nie jest moj przepis. Podejrzalam go na jakims forum kulinarnym i wyprobowalam. Dla mnie BOMBA ( dla innyvh moze byc ciupinke za slone) KARKÓWKA MARYNOWANA Składniki: 2,5 kg. karkówki bez kości 4 łyżki czubate soli, 1,5 dużej główki czosnku, od 3/4 do 1 paczki majeranku (w zależności jak wielkie są paczuszki), trochę pieprzu (ok. 1 płaskiej łyżki), mała szczypta soli peklowanej (ale niekoniecznie - poprawia kolor). Czosnek obrać ze skorupki i przecisnąć przez praskę, dodać sól zwykłą i peklowaną, pieprz i majeranek. To wszystko dobrze wymieszać w jakiejś miseczce i natrzeć tym dobrze surowe mięso. Natarte mięso włożyć do miseczki i przykryć miseczkę wilgotną sciereczka.Mięso przechowywać w chłodnym miejscu. Sparzyć (przez ok. 2 godz.) na małym ogniu w nieosolonej wodzie (woda nie może się gotować w garnku, natomiast - mięsa nie solimy, gdyż było natarte solą i będzie za słone). Można także karkówke zapiec w piekarniku, co pozwoli na uzyskanie brązowej i chrupiącej "skórki". Podawać na zasadzie przystawki z ćwikłą z chrzanem i chlebkiem lub ew. można używać do kanapek krojąc jak wędline. Ja osobiscie wole to miesko upiec i zjesc na cieplo np. do salatki ale na zimno tez jest calkiem OK Cytuj
figiel Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Witam ! Basiu będę nieskromna :grin: ,polecam "schab na weekend" , albo "wieprzowy zawijas" z przepisu justhi .Oba mięska robię często ,są naprawdę super . Cytuj
Basia K Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Dziękuję dziewczyny :grin: Figielku,a te dwa przepisy są na Forum? Cytuj
minia51 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Basiu, odpowiem za Figielka, oba przepisy są na forum. Schab na weekend nawet ze zdjęciem. Cytuj
minia51 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Dla ułatwienia schab na weekend jest na fotum w daniach głównych na str. 1, a wieprzowy zawijas na str 4 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi