łolga Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2008 Ciasto proste i naprawdę przygotowanie zajmuje pare minut :grin: SKŁADNIKI: -szklanka mąki (u mnie zwykle to wrocławska albo poznańska) -szklanka cukru ( może być odrobine mniej- zależy od owoców jakich użyjemy) -7-8 łyżek oleju -3 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat lub cukier waniliowy ( może być inny , ja eksperymentowałam :grin: ) - owoce ( robiłam juz z wieloma owocami ale według mnie ciasto najlepiej smakuje z wiśniami , bo samo w sobie jest dosyć słodkie i z truskawkami na przykład wydaje mi się mdłe trochę) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do sporej miski , dodajemy cukier,mieszamy ,dodajemy 7 -8 łyzek oleju ,3 jajka i olejek. Mieszamy wszystko łyżką, żeby składniki się połączyły( nie trzeba nic ucierać , wystarczy dobrze wymieszać),wylewamy ciasto na wysmarowaną i wysypana bułką tartą blachę ,układamy owoce i do piekarnika na 160 st. czasu nie podam bo ja zawsze robię na oko. Ciasto powinno się pięknie zezłocić na wierzchu i przejść pozytywnie "próbę patyczkową" :-D . Ciasto przed podaniem mozna opruszyc z wierzchu odrobiną cukru pudru.Własciwie zawsze się udaje, na wierzchu tworzy się złocista lekko chrupiąca skorupka a w środku jest puszyste. Podane składniki wystarczają na małą tortownicę, na większą albo na blachę trzeba liczyć x 2. Polecam i życzę smacznego! Cytuj
slodziuutkaa Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Witaj łolga. Zrobilam to ciasto, gdyż zainteresował mnie olej, zamist masła. Ciasto w smaku jest bardzo dobre, polecam spróbować, bo warto. Przepis troche zmieniłam- dałam mąkę razową i słód, ciasto wyszło dosyć gęste i nie specjalnie urosło. Pewnie to wynik moich eksperymentów. Jaką łolga Twoje ciasto ma konsystencje ? Cytuj
łolga Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Witam,cieszę się ,że smakowało :grin: , u mnie ciasto jest dosyć gęste ,żeby wylać na formę muszę raczej pomagać sobie łyżką (ale nie jest to ta gęstość w ktorej stoi łyżka :grin: ) ciasto u mnie rośnie bardzo ładnie. Ostatnio kiedy je robilam , martwiłam się czy nie zrobiłam za mało bo tak cienko było na tortownicy że truskawki nie mialy się w co zapaść, a urosło równo z tortownicą. Następnym razem jak zrobię to pstryknę zdjęcie. Pozdrawiam :-D Cytuj
Basia K Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Właśnie wstawiłam do piekarnika.Po urodzinach męża,gdzie robiłam bardziej pracochłonne ciasta,łącznie z tortem,szukałam czegoś dobrego,a prostego. Miałam trochę truskawek,resztkę brzoskwiń-to wyłożyłam na wierzch. Robiłam z podwójnej porcji,nie zwiększając jedynie ilości cukru (1 szkl),ale ja zawsze daję mniej cukru niż jest w przepisie. Faktycznie,kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe. Cytuj
ewa11 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zaraz idę i wypróbuje ciasto i zdjęcie wkleje wieczorem .Będe robiła na blaszke.Mam wiśnie :D Cytuj
ewa11 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 moje jest już w piekarniku 40minut.Basiu ile czasu pieklaś? Cytuj
apsik Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Dziewczyny a gdzie zdjęcia,które podziałają na moją wyobrażnię. :D Cytuj
ewa11 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Elu niech tylko wystygnie :D Cytuj
Basia K Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Ja już wcinam :D A piekłam ok 30 minut. Jutro spalę kalorie,bo mój tato wyciąga mnie na wycieczkę rowerową na jagody. Cytuj
figiel Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Ciasta wyglądają extra !!!!! Czy to już tegoroczne wiśnie :D .Bo u nas dopiero po połowie lipca dojrzewają .Myslę ,że z jabłkami byłoby też dobre ? Przepis wypróbuję . Cytuj
ewa11 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Tak ,musiałam zerwać bo szpaki dojadają ;) Jeszcze jeden pieke dla teściowej.Placek jest bardzo słodki dlatego wiśnie pasują :D Cytuj
apsik Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Basiu i Ewuniu ciacha wyglądają przepysznie....muszę zrobić z wiśniami w przyszłym tygodniu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.