Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto proste i naprawdę przygotowanie zajmuje pare minut :grin:

SKŁADNIKI:

-szklanka mąki (u mnie zwykle to wrocławska albo poznańska)

-szklanka cukru ( może być odrobine mniej- zależy od owoców jakich użyjemy)

-7-8 łyżek oleju

-3 jajka

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- aromat lub cukier waniliowy ( może być inny , ja eksperymentowałam :grin: )

- owoce ( robiłam juz z wieloma owocami ale według mnie ciasto najlepiej smakuje z wiśniami , bo samo w sobie jest dosyć słodkie i z truskawkami na przykład wydaje mi się mdłe trochę)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do sporej miski , dodajemy cukier,mieszamy ,dodajemy 7 -8 łyzek oleju ,3 jajka i olejek. Mieszamy wszystko łyżką, żeby składniki się połączyły( nie trzeba nic ucierać , wystarczy dobrze wymieszać),wylewamy ciasto na wysmarowaną i wysypana bułką tartą blachę ,układamy owoce i do piekarnika na 160 st. czasu nie podam bo ja zawsze robię na oko. Ciasto powinno się pięknie zezłocić na wierzchu i przejść pozytywnie "próbę patyczkową" :-D . Ciasto przed podaniem mozna opruszyc z wierzchu odrobiną cukru pudru.Własciwie zawsze się udaje, na wierzchu tworzy się złocista lekko chrupiąca skorupka a w środku jest puszyste. Podane składniki wystarczają na małą tortownicę, na większą albo na blachę trzeba liczyć x 2.

Polecam i życzę smacznego!

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Witaj łolga. Zrobilam to ciasto, gdyż zainteresował mnie olej, zamist masła. Ciasto w smaku jest bardzo dobre, polecam spróbować, bo warto. Przepis troche zmieniłam- dałam mąkę razową i słód, ciasto wyszło dosyć gęste i nie specjalnie urosło. Pewnie to wynik moich eksperymentów. Jaką łolga Twoje ciasto ma konsystencje ?

Opublikowano

Witam,cieszę się ,że smakowało :grin: , u mnie ciasto jest dosyć gęste ,żeby wylać na formę muszę raczej pomagać sobie łyżką (ale nie jest to ta gęstość w ktorej stoi łyżka :grin: ) ciasto u mnie rośnie bardzo ładnie. Ostatnio kiedy je robilam , martwiłam się czy nie zrobiłam za mało bo tak cienko było na tortownicy że truskawki nie mialy się w co zapaść, a urosło równo z tortownicą. Następnym razem jak zrobię to pstryknę zdjęcie. Pozdrawiam :-D

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie wstawiłam do piekarnika.Po urodzinach męża,gdzie robiłam bardziej pracochłonne ciasta,łącznie z tortem,szukałam czegoś dobrego,a prostego. Miałam trochę truskawek,resztkę brzoskwiń-to wyłożyłam na wierzch. Robiłam z podwójnej porcji,nie zwiększając jedynie ilości cukru (1 szkl),ale ja zawsze daję mniej cukru niż jest w przepisie. Faktycznie,kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.