ala291 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 upiekłam to ciasto,ze śliwkami wczoraj, w smaku jest dobre,ale środek miałam mokry,chociaż śliwki obtoczyłam w cukrze...nie wyrosło za wysokie,ale to normalne przy takiej tylko ilosci produktów,co wyszło nie tak,że w środku było mokre i surowe?? :arrow: Cytuj
łolga Opublikowano 21 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Hmmm moze powinno sie popiec jeszcze pare minut, nie podawalam czasu pieczenia ,trzeba patyczkiem sprawdzic czy juz dobre w srodku i piec w 160 st. bo przy wyższej temp. ciasto rumieni sie zbyt szybko na wierzchu a nie robi w srodku,podejzewam ,ze to efekt duzej ilosci cukru. Nie wiem co jeszcze moge podpowiedzieć. Ja obtaczam wiśnie w mące ziemniaczanej a nie w cukrze wtedy nie puszczają tyle soku do ciasta. Figiel twoje ciasto wygląda mmmniaaammm :arrow: ja robilam 2 dni temu ale nie zdazylam pstryknac zdjecia bo zniklo zanim zdazylo wystygnac dobrze :arrow: Cytuj
ala291 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 łolga...moze masz rację,może to cukier? sama nie wiem? ale moj piekarnik jest od nowości "dziwny" tzn: piekę w temp.200,250 stp. ponieważ, na mniejszej temp. nic nie upiekę...kuchenka ma 4 lata, a od samgo początku fiksuje mi ten elektryczny piekarnik :arrow: czasami na wyczucie -czas- piekę ciasta, ale ucierane, czy też kruche,zawsze sprawdzam patyczkiem...teraz tez tak było, ale z wierzchu ciasto już było slicznie brązowe, wiec wyłączyłam piekarnik, bo spaliłabym w końcu to ciasto :arrow: niebawem ponownie sprobuję z innymi owocami, wtedy zobaczę jak wyjdzie :arrow: pozdrawiam :arrow: Cytuj
figiel Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Witam ! Alu jak mogę cos doradzić ,to owoców nigdy nie obtaczam /do ciasta surowego/ w cukrze ,bo cukier puszcza sok i łatwo o zakalec lub niedopieczone ciasto .A mrozone nigdy nie rozmrażam do ciasta ,tylko kładę od razu .A poza tym ,tak jak pisze autorka to ciasto musi być pieczone w podanej temeraturze .....a jak nie możesz ustawic piekarnika na niższą temperaturę to spróbuj przykryć ciasto jakimś papierem lub tekturką ,jak już bedzie z wierzchu rumiane . Na pewno następna próba sie powiedzie . Pozdrawiam :arrow: Cytuj
ala291 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 figiel...śliwki były swieże,prosto z działki...może faktycznie niepotrzebnie obtoczyłam je w cukrze :arrow: i pusciły sok pod wpływem temperatury? napewno niebawem zrobię to ciasto ponownie z innymi owocami,zobaczę co wyjdzie i jak się upiecze,dam znać :arrow: pozdrawiam serdecznie :arrow: Cytuj
sunshine Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Robiłam już różne ciasta w swoim życiu,ale tak szybkiego i prostego ciacha jeszcze nie. Dlatego postanowiłam spróbować.Właśnie wyciągłam z piekarnika.Szybkie, smaczne, proste.Jak dla mnie pychotka :arrow: Robiłam ze śliwkami i nie obtaczałam w mące ani w cukrze i wszystko wyszło ok. Cytuj
Basia K Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Ostatnio przyszedł mi smak na słodkości,pomyślałam o tym ciescie. Miałam jabłka i trochę zamrożonych w sezonie truskawek. Jabłka pokroiłam na cienkie plasterki,truskawek nie rozmrażałam,takie ułożyłam na górze. Chyba przez to,że te truskawki były zamrożone,piekło mi się dużo dłużej ok 1,5 godz! :arrow: Ale wyszło pyszne. Cytuj
88kasia88 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 mam pytanie :arrow: czy to ciasto można zrobić z jabłkami lub jakimiś innymi owocami niż wiśnie?? :arrow:??: Cytuj
łolga Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Ciasto można robić z takimi owocami jakie nam przyjdą do głowy :arrow: ja akurat preferuję wiśnie bo jak dla mnie super graja z tym słodkim ciastem. Ja robiłam już z brzoskwiniami,malinami,śliwkami (też bardzo smaczne),truskawkami , no i oczywiście z wiśniami :arrow: Kto co lubi ,a eksperymetować z tym ciastem mozna chyba do bólu :arrow: Cytuj
viola32 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Moje ciasto z truskawkami robione jakis czas temu.Smaczne i mozna uzyc roznych owocow. Robilam z podwojnej ilosci skladnikow na blache 36x25 i nie wyroslo za mocno.I prawda ciasto sie robi bardzo szybko np.na niespodziewana wizyte gosci jak mamy w domu jakies owoce.Polecam!!! Cytuj
niuniaczek Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Wczoraj miałąm gości i zrobiłam na szybko to ciasto w które powiem szczerze - nie dowierzałam - i co? Wyszło pierwsza klasa. Zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blachę. Wyrosło bardzo duże - na wierzch dałam śliwki. Goście byli zachwyceni (a ja najbardziej). Serdecznie dziękuję za podzielenie się przepisem i pozdrawiam! Daję 5 za szybkość wykonania i niezawodność a także za efekt!!! Cytuj
łolga Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Bardzo sie cieszę,że ciasto wam sie spodobało,to bardzo miłe uczucie :razz:. Muszę dodać ,że przepis na to ciasto mam od mojej mamy.Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :razz:. Cytuj
Pączuszek Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Super szybkie i smaczne ciacho robię cały czas ze śliwkami i jest pycha. Dzięki za przepis.Pozdrawiam Cytuj
niuniaczek Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Dodam jeszcze tylko, że to ciasto ostatnio robię na okrągło - ze śliwkami, albo z jagodami, albo z jabłami i w kazdej wersji zawsze wychodzi super (mnie osobiscie najbardziej pasi ze sliwkami takimi lekko kwasnymi - mniam). A najbardziej podoba mi się czas przyrządzania a efekt zawsze murowany. Acha i dodaję mniej cukru pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.