Basia K Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Przepis znaleziony w internecie.Przyznam,że jeszcze go nie robiłam.Planuje zadebiutowac nim za tydzień,na urodzinach męża-wtedy też wkleję zdjęcia. Składniki: ładny kawałek karkówki chudej, lub szynki około 1 kg pieczarki 40 dag cebule 3 sztuki żurawiny suszone 1 paczka 10 dag śmietana 30% w kartoniku 1/2 l mięso pokroić w plastry (nie za duże) lekko zbić,przyprawić solą, pieprzem, ziołami, jakie lubimy,lekko skropić oliwą i wstawić na kilka godzin do lodówki kolejno posmażyć: pieczarki w plasterkach, cebulę w piórkach, mięso układać w naczyniu żaroodpornym warstwami kolejno: mięso, cebula, pieczaki, żurawiny suszone aż do wyczerpania składników zalać śmietaną i zpiekać w piekarniku 200 st. około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 Basiu, ten przepis jest super! Zrobiłam sobie ten karczek w zeszły weekend, miałam obiad na dwa dni, bo wychodzi tego dużo :mrgreen: a może dlatego, że zwiększyłam sobie ilość pieczarek, bo u nas sami miłośnicy tego składnika :mrgreen: I tak, w sobotę podawałam ten karczek z ryżem, a w niedzielę z ziemniaczkami, i i jeden i drugi zestaw był pycha! Karczek jest dobry od zaraz, ale też pycha na drugi dzień jak się składniki "przegryzą". Smakował nawet osobą, które nie lubią łączenia suszonych owoców z mięsem, także warto się skusić - zachęcam :biggrin: Dzięki za ten przepis, i czekam na kolejne ;-) Pozdrawiam Cię serdecznie Basiu i udanych Walentynek życzę :biggrin: Cytuj
asienka19873 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2016 Pytanie, czy to mięso tez się podsmaża czy tylko pieczarki i cebulę i z surowym mięsem sie przekłada ... ? Chciałabym wypróbować ten przepis, jeśli będzie dobry zaserwuje gościom na urodzinach córeczki :) Dorotko, ty już tez robiłaś , czy śmietana sie jakoś ścina lub jest gesty ten sos pózniej , czy raczej zostaje płynny ? Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2016 Asieńko, ja to mięso podsmażałam - bo wydawało mi się, że zyska na smaku :) Ta śmietana potem zgęstniała, i całość było fajne, nic tam nie miałam płynnego - dla mnie pycha :) Zobacz zdjęcia - tutaj ;) Ja uwielbiam takie połączenie - teraz sama coś podobnego zrobiłam, ale z czerwonym winem ;) Taki karczek w śmietanie to świetny pomysł na ciepłe danie dla gości zwłaszcza w zimne i deszczowe dni... Ps. To już kolejny roczek Córci mija? Jak ten czas leci... ja pamiętam jak odliczałaś dni do porodu, a potem malusią Lenkę :D Pozdrawiam i ślę buziaczki dla Niej :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2016 Dzięki za odpowiedz :) ok. W takim razie wypróbuje ten karczek w przyszłym tygodniu. Ale dodam chyba jeszcze troszkę bulionu do śmietany , bo ja akurat lubię sos :) dużo sosu! Tak za miesiąc kończy Lenka 2 latka ! W poniedziałek wielkanocny :) czas naprawdę szybko leci... Pozdrawiamy! Cytuj
Dorota Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2016 Proszę bardzo :) No to faktycznie, jak lubisz sos, to warto dodać trochę bulionu - powodzenia :) Ps. Oo... to fajne! W Święta będziecie świętować podwójne :) Jakie świetne zdjęcie macie - dwie pszczółki, to chyba z balu? :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2016 Witam po krótkiej przerwie... Przepis wypróbowany ! Bardzo smaczne danie :) zrobiłam z kurczakiem i z mięsem z szynki ....palce lizać ! Przyprawilam pieprzem czosnkowym i tymiankiem. Zrobię na urodziny córci :) ps: zdjęcie pszczółek Dorotko oczywiście z balu dla maluchów :) dziękujemy i ślemy buziaki :* Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2016 Mmm... ale apetyczne danie Asieńko - super i wyszyło! A te fryteczki takie zgrabne, też mniam :) Całość razem świetnie się komponuje, pozdrawiam :) Cytuj
nadox Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2016 Czy frytki sama robiłaś? Bo są idealne i przypominają frytki z mc donalda Cytuj
asienka19873 Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2016 Fryteczki to gotowce :) samodzielnie usmażone we frytkownicy :) hihi Cytuj
lumdog Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 Gdybyś sama powycinała te frytki to byś była niczym Picasso :) Cytuj
sheldon Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2016 A dzisiaj post i nie można jeść mięsa Cytuj
asienka19873 Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2016 Polecam... Impreza urodzinowa moja i corci jak najbardziej udana :) jedzonko robiłam dla 15 osób , wszystkim bardzo smakowało ! Cytuj
Dorota Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Mniam - wygląda smakowicie! I takie jest, bo jadłam :) Polecam każdemu, bo warto się skusić na ten sprawdzony przepis na... karczek innym sposobem! :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.