Emiś :* Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Składniki: - 6 jaj - 3 cebule - 2-3 puszki tuńczyka (najlepiej kawałki w sosie własnym) - ok 20 dag zółtego sera - kukurydza (opcjonalnie - dla mnie sałatka jest smaczniejsza z kukurydzą) - majonez Wykonanie: Ugotowane jaja rozdziel (zółtka osobno, białka osobno). Białka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ułóż je w naczyniu (najlepiej przezroczystym i nie za wysokim). To będzie pierwsza warstwa. Tunczyka odsacz z sosu, podziel na dwie części. Jedna z nich ułóż na białkach. - Warstwa druga. Na tuczyka ułóż posiekaną w kostkę i posoloną wcześniej cebulę. - Warstwa trzecia. Następnie na cebulę rozsmaruj warstwę majonezu. Kolejną, piątą warstwę stanowił będzie ser starty na grubych oczkach. Na ser wyłóż pozostałą część tuńczyka. - Warstwa Szósta. Warstwę siódmą stanowi kukurydza, na którą również rozsmarowujemy warstwę majonezu. Całość posyp startymi na drobnych oczkach zółtkami. SMACZNEGO! :grin: Cytuj
Karolajka1986 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Brdzo lubie tuńczyka.... Ciekawy przepis... Właśnie go zapisuje! Jutro zrobie tę sałatkę bo bardzo jestem ciekawa jej smaku:) dzieki za przepis :?: Cytuj
Jolcia Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Sałatkę robiłam ,ale najbardziej smakuje mi gdy wszystkie składniki wymieszam i smaruję mini chlebek.Rodzinka jest zachwycona. Cytuj
Gość mariusz2122 Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 Witam serdecznie ,polecam również zamiast kukurydzy dodać czerwonej fasoli oraz pokrojonych na drobno oliwek. Mi bardzo smakowało , spożywałem bez pieczywa i jest bardzo syta ze względu na fasole. Cytuj
julka_s Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 Witam! Ta sałatka jest bardzo dobra.Tez ją robię tylko zamiast 3 cebul daję 1, oprócz tego dodaje 5 ugotowanych białek jaj i sałatkę mieszam.Pycha!! Cytuj
Gość alicate Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Witam! Przepis wygląda bardzo smakowicie. Chciałam się zapytać czy tę sałatkę należy zrobić wcześniej, aby się przegryzła, czy można ją zrobić w ten sam dzień i jeść :) Cytuj
Christina Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Proponowałabym dodać czerwoną cebulę, zamiast białej - warstwowa sałatka będzie bardziej dekoracyjna i troszkę delikatniejsza (czerwona cebula jest mniej ostra) :) Cytuj
mart Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Alicate sałatka lepsza jest po schłodzeniu ale i odrazu mozna jesc,i tak i tak jest pyszna. Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Ta sałatka bardzo ładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje :-) Polecam na tegoroczne Święta :) Pozdrawiam autorkę i dziękuję za przepis :) Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Dorotko sałatkę zrobiłaś zgodnie z przepisu, czy zwiększyłaś składniki?. Pytam bo chcę ją zrobić i faktycznie bardzo ładnie się prezentuje. Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Ineczko nie zwiększałam ilości składników, zrobiłam z podanej proporcji - jedyne zmiany to dałam 1 dużą cebulę, 3 puszki tuńczyka, całe 20 dag żółtego sera i użyłam tutaj 8 łyżek majonezu (po 4 łyżki na jedną warstwę, bo tam są 2 warstwy majonezu). Pozdrawiam i smacznego życzę :-) Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Dorotko dziękuję, ja myślałam że zwiększyłaś składniki, ładna porcja wyszła. Sałatkę napewno zrobię i również serdecznie pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Sałatkę zrobiłam, wszyscy zachwalali. Emiś dziękuję za przepis, a oto dowód. Cytuj
katarzynka Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Uwielbiam tą sałatkę, ale ja zamiast kukurydzy dodaję marchewkę gotowaną, pokrojoną w drobną kosteczkę. Marchewka jest zdrowsza, sałatka lepiej wygląda. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi