Katarzyna Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Miewacie czasami problemy z wyjęciem ciasta z blachy :-D :P Ja tak :grin: najczęściej jak ciasto jest z kremem , bardzo puszyste :grin: lub pieczone w lodówce :razz: jak to mówi mój syn :razz: Będąc u Cioci w Zawoi postanowiłyśmy upiec sernik i jakie było moje zdziwienie jak Ciocia naszykowała blachę z wyjmowanym dnem :P Pojechałyśmy do sklepu gdzie wcześniej kupiła ową blachę , ale niestety już nie było :P Po powrocie do Łodzi szukałam wszędzie i znalazłam :razz: Przy okazji trafiłam na tortownicę owalną którą oczywiście też kupiłam :razz: Za blachę zapłaciłam 7.50 zł a tortownicę 12.50 zł więc koszt niewielki , a jaka wygoda :razz: Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moimi nowinkami :razz: Może też miewacie kłopoty żeby nie uszkodzić ciacha :P a i pora teraz taka że więcej piecze się w lodówce to i może komuś się przyda :razz: Pozdrawiam serdecznie Katarzyna Cytuj
minia51 Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Takie blachy mam 2, kupiłam kiedyś, kiedyś w Biedronce. Fajna sprawa! Owalnych tortownic jeszcze nie widziałam, ale jak spotkam to kupię. Pozdrówka. Cytuj
bernadettt Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Też mam taką blachę,najlepiej sprawdza się przy sernikach i ciastach "gotowych", czyli upieczonych w całości do których nie idzie już np. żaden krem,tylko wyciągamy i już można ładnie kroić na tej blaszce.Co do tortownic to jest wiele rodzajów,owalne i w kształcie serca,w kształcie księgi i różnych zwierzątek,jest tego multum. Ja mam dwie tradycyjne jedną mniejszą drugą większą i jak trzeba to robię okrągły tort a ostatnio robiłam "tort księgę" łączony z dwóch biszkoptów i tylko musiałam troszkę podrzeźbić je żeby nadać odpowiedni kształt i sądzę że z każdym tortem tak można kombinować.Te gotowe tortownice są drogie,kilkadziesiąt złotych za jedną,niemniej jednak jeśli ktoś piecze dużo tortów jest to udogodnienie. :grin: Cytuj
bietka Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Od dawna mam tortownice różnej wielkości i to ze szklanym dnem.Polecam.W Lidlu bywają.Ciasta mogą być serwowane bezpośrednio na dnie bo szkło nie wpływa na smak ciasta i wygląda to przyzwoicie. Cytuj
basga Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Strasznie bym chciała taką dużą z wyjmowanym dnem jak Kasi ale naprawdę nigdzie nie spotkałam.W Lidlu mają być takie kwadratowe z ciemnego metalu odpinane ale za ponad 30 zł. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Basiu u mnie są ale tylko takie kwadratowe > tych jajowatych coś ostatnio nie widziałam ;) Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Z wyjmowanym dnem mam kilka i maja juz chyba ponad 10 lat. Cytuj
Christina Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Kurcze... a ja z wyjmowanym dnem mam tylko tortownice... ;) Również muszę poszukać innych form z wyjmowanym dnem... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi