Justyna.K Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 potrzebuję porady może WY mnie uratujecie. Dziś kupiłam 3 litry mleka. Każde było skwaśniałe. Zawaliłam sprawę tym że za każdym razem je podgotowałam bo chciałam dziecku ugotować budyń do picia. Mleko wlałam w garnek. Teraz myślę co by z niego zrobić? Wiem że maślanka mi nie wyjdzie bo je podgotowałam. Macie jakieś pomysły??? Pozdrawiam Justyna Cytuj
kondi Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 jeżeli mleko jest gorzkie to już nic z nim nie zrobisz . Jeżeli zsiada się możesz pozostawić go jeszcze dzień aż się dobrze zsiądzie i do litra zwykłego mleka które podgrzewasz na małym ogniu wlewasz to zsiadłe i podgrzewasz na małym ogniu aż utworzy się twaróg , wodę zlewasz , najlepiej przepuścic przez sitko z drobnymi oczkami i masz twarożek , zostaw do stężenia i ostygnięcia . Pozdrawiam Cytuj
Justyna.K Opublikowano 19 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Dzięki za odpowiedx niestety mleko było gorzkie już je wylałam teraz mam nauczkę przed gotowaniem skosztować Cytuj
viola32 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Justynko najlepsza rada to mleko przelewasz do sloika i spacerek do sklepu.Sprzedawca musi Ci je przyjac i albo zwroci Ci pieniazki ,ewentualnie wymieni na dobre pod warunkiem,ze wezmiesz ze soba opakowanie po mleku gdzie jest data przydatnosci do spozycia i paragon!(pracowalam w handlu i sama takie zwroty przyjmowalam nie raz)Pozdrawiam :grin: Cytuj
mcwill Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Dziwne to mleko w dobie kiedy prawie wszystkie mleka to mleka UHT nie ma opcji by skwaśniało. Dodatkowo mleka UHT po ewentualnym skwaśnieniu sa gorzkie Jest kilka opcji albo było grubo po terminie albo karton był uszkodzony albo ktoś nie przechowywał go w odp temperaturze.. Ciekawe czy po pierwszym mleku dokładnie umyłaś garnek wystarczy odrobina by skwasić kolejny litr. Prosty test to dodać 2-3 krople cytryny do świerzego mleka po kilku minutach jest kwaśne. Takie mleko najlepiej wylać bo tworóg i tak bedzie niesmaczny NO chyba ze to mleko tzw WIEJSKIE Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.