Kaliope Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zachęcam do spróbowania krupniku według mojego przepisu. To dopiero druga zupa jaką ugotowałam, mam nadzieję że Wam posmakuje :D udko z kurczaka + kawałek wędzonki (ewentualnie jakaś kiełbaska wędzona) 2 marchewki pietruszka por kawałek selera 4 ziemniaki listek laurowy, ziele angielskie (2 oczka) płaska łyżka wegety i łyżeczka soli łyżka majeranku (lub więcej, według uznania) ząbek czosnku 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej lub pęczaku mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli, zagotować zebrać „szumy”, dodać włoszczyznę pokrojoną w kostkę (por w talarki), listek laurowy, ziele angielskie i łyżkę wegety gotować aż mięso będzie prawie miękkie następnie wsypać pół szklanki kaszy i ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać drobniutko pokrojony ząbek czosnku i 1 łyżkę majeranku (ja daję troszkę więcej), gotować około 40 minut jeśli mięso jest już miękkie, wyjąć i pokroić na drobne kawałki można na samym końcu pokroić parówkę lub jakąś kiełbaskę i razem z mięskiem wrzucić jeszcze na kilka minut do zupy posypać natką pietruszki i zostawić przed podaniem jeszcze na około 15 minut Na zdjęciu wersja z pęczakiem. Polecam i życzę smacznego ;) Cytuj
julka_s Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Na jaką ilość osób jest ta zupy? Ile trzeba wlać wody? Cytuj
minia51 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Nie wiem czy mogę się wtrącać. Krupnik gotuję dając 1 łyżkę suchej kaszy na 1 osobę. Cytuj
Kaliope Opublikowano 29 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 Hmm.. właściwie to zawsze gotowałam "na oko", tzn. mam taki dość duży garnek i zupy wychodziło zawsze mniej więcej na 6 osób, nie potrafię powiedziec ile wody trzeba wlać, powiedzmy że około 2 l. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi