Dorotaxx Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Biszkopt ciemny: 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opak. cukru waniliowego 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 5. Makę , kakao, proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 6. Prostokątną forme o wymiarach 24 x 28 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po ostygnięciu przekroić na 3 placki Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 litr mleka 2 kostki masła dobrej jakości dowolne owoce krokant orzechowy : https://wielkiezarcie.com/przepis29928.html Masa budyniowa: Z podanych składników ugotować budyń, utrzec 2 kostki masła , dodawać po łyżce zimnego budyniu , Do posmarowania wierzchu : kostka masła cukier puder poncz: woda alkohol ( ilośc wg. upodobań) Masa cukrowa do pokrycia tortu : do pokrycia z dwóch porcji : https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=6425&hl= do dekoracji z jedej porcji Dodatkowo: srebrne perełki Wykonanie : Dolny biszkopt naponczować Wyłożyć na niego połowe masy budyniowej Na masie ułożyć owoce i posypać krokantem Przykryć drugim biszkoptem Naponczować wyłożyć reszte kremu, owoce i krokant Przykryć ostatnim biszkoptem Kostke masła utrzec z cukrem pudrem i tym posmarować wierzch tortu Mase cukrową zrobić wg. przepisu . Do rozpuszczonej żelatyny z glukozą mozna dodać dowolny barwnik w proszku lub w paście Mase rozwałkować podsypujać mąką ziemniaczaną , przeniesć na tort obkroić niepotrzebne boki . Zrobić jeszcze raz mase cukrową tym razem z jednej porcji, do rozpuszczonej żelatyny z glukozą dodać ten sam barwnik z tym ze w większej ilosci , tak zeby kolor był wyraźny . Z rozwałkowanej masy wyciąć 8 pasków równej grubosci i długosci 4 paski przykleić do boków tortu . Z 2 pasków zrobic kokarde Z ostatnich 2 wstążki Jako kleju użyć wody . Ozdobic tort srebrnymi perełkami. Przykleiłam je za pomocą lukru z wody i cukru pudru Cytuj
minia51 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Niesamowite!!! Toż to cudo!!! Cytuj
Kaliope Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Po prostu talent i chyba całe serce włożone w ten tort :D Cytuj
figiel Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Na Twoje dzieła mogłabym patrzeć godzinami .Niesamowitą radość sprawiłaś obdarowanemu tym prezentem!!! :D Szkoda było go kroić !!! Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Dziękuje ślicznie za miły komentarz ! Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Po prostu talent i chyba całe serce włożone w ten tort ;) Część na pewno reszte musze zostawić na kolejne torty :D Pozdrawiam Serdecznie Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Niesamowitą radość sprawiłaś obdarowanemu tym prezentem!!! :D Szkoda było go kroić !!! Faktycznie tak było. Ten tort zrobiłam cioci na imieniny . Bardzo sie podobał a przed pokrojeniem został obfotografowanyz kazdej strony hahaha Na Twoje dzieła mogłabym patrzeć godzinami Jest mi ogromnie miło!!! A skoro tak lubisz moje torty to wkleje tu , specjalnie dla Ciebie 2 torty , które robiłam w tym tyg. Pozdrawiam Cytuj
Annar Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Cuda ;) Wlasnie ogladam linki, ktore mi podalas i zastanawiam sie nad tym cieniowaniem masy. A widze, że swietnie ci to wyszlo. Pedzelek i barwniki ? I jakie barwniki, bo ja mam tylko w plynie :D Pozdrawiam Ania Cytuj
kondi Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 świetnie to wygląda! jestem pod wrażeniem Dorotaxx jesteś cukiernikiem? Ja robię dekoracje w marcepanie ,gdzie mogę nabyć takie barwniki i czy do marcepanu też się nadają ? Pozdrawiam !! :D Cytuj
figiel Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Masz niesamowite zdolności plastyczne !!!!! Bikini ,to chyba na jakiś wieczór kawalerski :D ;) . Ten biały torcik prześliczny !! Gratuluję umiejętnosci !!!! Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 dziekuje za miłe słowa Tort ,,z cycami,, był robiony dla zawodowego żołnierza, którego mam w rodzinie . Pozdrawiam Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 świetnie to wygląda! jestem pod wrażeniem Dorotaxx jesteś cukiernikiem? Nie , nie jestem cukiernikiem. To tylko moje hobby ale moze zrobie jakis kurs cukierniczy i bede pracowac w cukierni Ja robię dekoracje w marcepanie ,gdzie mogę nabyć takie barwniki i czy do marcepanu też się nadają ? najlepsze barwniki są w proszku lub w paście. Ja kupuje barwniki w hurtowni z dodatkami funkcjonalnymi do żywności , tam gdzie zaopatrują sie cukiernie. Barwniki w paście do marcepanu możesz kupic tutaj : [LINK NIEAKTUALNY] lub tutaj : [LINK NIEAKTUALNY] Pozdrawiam Pozdrawiam !! :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Nie wiem o co pytasz dokładnie ale jesli mówisz o tym torcie to rozrobiłam barwnik w proszku z odrobiną wody i malowałam pędzelkiem. barwniki w płynie nadają sie do malowania pędzelkiem . Nie nadaja sie do farbowania mas plastycznych bo rozrzedzają mase . Pozdrawiam Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Dorotko ! Jaki sliczny ten torcik..... zreszta co tu duzo mowic. ... masz poprostu talent . Pozdrawiam :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi