Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopt ciemny:

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opak. cukru waniliowego

1 budyń czekoladowy

2 łyżki kakao

1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)

szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek

2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę

3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy

4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką

5. Makę , kakao, proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać

6. Prostokątną forme o wymiarach 24 x 28 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.

7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Po ostygnięciu przekroić na 3 placki

post-9750-1214460887_thumb.jpg

Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki maki ziemniaczanej

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 litr mleka

2 kostki masła dobrej jakości

dowolne owoce

krokant orzechowy : https://wielkiezarcie.com/przepis29928.html

Masa budyniowa:

Z podanych składników ugotować budyń,

utrzec 2 kostki masła , dodawać po łyżce zimnego budyniu ,

Do posmarowania wierzchu :

kostka masła

cukier puder

poncz:

woda

alkohol ( ilośc wg. upodobań)

Masa cukrowa do pokrycia tortu :

do pokrycia z dwóch porcji : https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=6425&hl=

do dekoracji z jedej porcji

Dodatkowo:

srebrne perełki

Wykonanie :

Dolny biszkopt naponczować

Wyłożyć na niego połowe masy budyniowej

Na masie ułożyć owoce i posypać krokantem

Przykryć drugim biszkoptem

Naponczować

wyłożyć reszte kremu, owoce i krokant

post-9750-1214460965_thumb.jpg

Przykryć ostatnim biszkoptem

Kostke masła utrzec z cukrem pudrem i tym posmarować wierzch tortu

post-9750-1214460990_thumb.jpg

Mase cukrową zrobić wg. przepisu . Do rozpuszczonej żelatyny z glukozą mozna dodać dowolny barwnik w proszku lub w paście

Mase rozwałkować podsypujać mąką ziemniaczaną , przeniesć na tort

post-9750-1214461012_thumb.jpg

obkroić niepotrzebne boki .

Zrobić jeszcze raz mase cukrową tym razem z jednej porcji, do rozpuszczonej żelatyny z glukozą dodać ten sam barwnik z tym ze w większej ilosci , tak zeby kolor był wyraźny . Z rozwałkowanej masy wyciąć 8 pasków równej grubosci i długosci

4 paski przykleić do boków tortu .

Z 2 pasków zrobic kokarde

Z ostatnich 2 wstążki

Jako kleju użyć wody .

Ozdobic tort srebrnymi perełkami.

Przykleiłam je za pomocą lukru z wody i cukru pudru

post-9750-1214461036_thumb.jpg

post-9750-1214461052_thumb.jpg

  • Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Po prostu talent i chyba całe serce włożone w ten tort :D

Opublikowano

Niesamowitą radość sprawiłaś obdarowanemu tym prezentem!!! :D Szkoda było go kroić !!!

Faktycznie tak było. Ten tort zrobiłam cioci na imieniny . Bardzo sie podobał a przed pokrojeniem został obfotografowanyz kazdej strony hahaha

Na Twoje dzieła mogłabym patrzeć godzinami

Jest mi ogromnie miło!!! A skoro tak lubisz moje torty to wkleje tu , specjalnie dla Ciebie

2 torty , które robiłam w tym tyg.

Pozdrawiam

post-9750-1214510869_thumb.jpg post-9750-1214510881_thumb.jpg

post-9750-1214510925_thumb.jpg post-9750-1214510944_thumb.jpg

Opublikowano

Cuda ;) Wlasnie ogladam linki, ktore mi podalas i zastanawiam sie nad tym cieniowaniem masy. A widze, że swietnie ci to wyszlo. Pedzelek i barwniki ? I jakie barwniki, bo ja mam tylko w plynie :D Pozdrawiam Ania

Opublikowano

świetnie to wygląda! jestem pod wrażeniem Dorotaxx jesteś cukiernikiem? Ja robię dekoracje w marcepanie ,gdzie mogę nabyć takie barwniki i czy do marcepanu też się nadają ? Pozdrawiam !! :D

Opublikowano

świetnie to wygląda!

jestem pod wrażeniem Dorotaxx jesteś cukiernikiem?

Nie , nie jestem cukiernikiem. To tylko moje hobby ale moze zrobie jakis kurs cukierniczy i bede pracowac w cukierni

Ja robię dekoracje w marcepanie ,gdzie mogę nabyć takie barwniki i czy do marcepanu też się nadają ?

najlepsze barwniki są w proszku lub w paście. Ja kupuje barwniki w hurtowni z dodatkami funkcjonalnymi do żywności , tam gdzie zaopatrują sie cukiernie.

Barwniki w paście do marcepanu możesz kupic tutaj : [LINK NIEAKTUALNY]

lub tutaj : [LINK NIEAKTUALNY]

Pozdrawiam

Pozdrawiam !! :D

Opublikowano

Nie wiem o co pytasz dokładnie ale jesli mówisz o tym torcie post-9750-1214547846_thumb.jpg to rozrobiłam barwnik w proszku z odrobiną wody i malowałam pędzelkiem. barwniki w płynie nadają sie do malowania pędzelkiem . Nie nadaja sie do farbowania mas plastycznych bo rozrzedzają mase . Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.