kuba6415 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 2,5kg ogórków gruntowych 4 łyżki soli Zalewa 1,5szkl.octu 60 dag cukru 8 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka chilli Ogórki przekroić w pół wybrać łyżeczką gniazda nasienne.Pokroić ogórki w słupki i posolić odstawić na 6 godzin,odlać wodę.Do ogórków dodać czosnek i chilli.Przygotować zalewę ,z cukru octu i oliwy Tak przygotowane ogórki poukładać w małych słoikach.Zalać gorącą zalęwą.I zagotować. Życzę smacznego.Przepis pochodzi z ziemi Lubuskiej. :D ;) :) Cytuj
figiel Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Witam ! Czy do tej zalewy nie dodaje sie wody ? Muszą byc dość ostre w smaku ,coś podobnego do pikli ? sezon ogórkowy tuż ,tuż , wiec przepis w kolejce do wypróbowania :D . Pozdrawiam ! Cytuj
kuba6415 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 Witam Dorotko.Wody nie dodaje się.Są ogórki ostre. Wnuczkom smakują.Dobre do czegoś mocniejszego. :D ;) :) POZDRAWIAM!!! Cytuj
figiel Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Witam ! Tak jak obiecałam ,przepis wypróbowany :razz: . Ogórki bardzo smaczne i dość ostre....w sam raz do czegoś mocniejszego :razz: .Nie wiem ,czy muszą być obrane ze skórki /ja nie obierałam ,bo miałam takie mniejsze /, może zostawić te gniazda nasienne ? Dziękuje za przepis, polecam ,póki są ogórki gruntowe. Pozdrawiam !!! :razz: Cytuj
kuba6415 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Witaj Dorotko. Masz doskonałe wyczucie.Ogórki nie obiera się, żeczywiście gniazda nasienne w pierwszym wydaniu były zostawione.Stąd dużo soku.Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.