kondi Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Chińszczyzna Składniki • 30-40 dag mięsa (pierś z kurczaka ,indyk lub wołowina ) • ok 1 marchew • 1 papryka • 1 por • 1 cebula • kiełki dowolne • grzyby mun(niekoniecznie) • można dodać dowolne warzywa takie jak: brokuły,kukurydza(kolby), fasolka szparagowa ,lub kiełki bambusa • sos sojowy - dowolny (może być grzybowy) • 2 główki czosnku • chili do smaku (lub mango pikantne -łyżeczkę ) • 3 łyżki oleju(winogronowy lub słonecznikowy) • pół łyżeczki imbiru jak nie mam czasu na przygotowanie świeżych warzyw zastępuje je mieszanka chińską mrożoną Etapy przygotowania 1. Mięso kroimy w paski ,mieszamy z 5 łyżkami sosu sojowego i rozdrobnionym czosnkiem ,chilli lub mango ,odstawiamy do lodówki na ok 1/2 h 2. Warzywa kroimy w paski .Wok rozgrzewamy (lub głęboka patelnia lub garnek ). Wlewamy olej smażymy szybko mięsko ,dodajemy warzywa ,pół szklanki wody z rosołkiem i przykrywamy pokrywą i na najmniejszym ogniu smażymy 10 min 3. Podajemy z ryżem ...Polecam ryż jaśminowy .smacznego! Cytuj
Christina Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Mam pewne wątpliwości... czy wołowina, po takim krótkim smażeniu, wystarczająćo zmięknie? :D Marynowanie wołowiny w sosie sojowym, przez zaledwie pół godziny, to raczej zbyt krótko, by dobrze skruszała i żeby wystarczyło jej duszenie 10 min... Robiłam już chińszczyznę wiele razy, na różne sposoby i z tego co wiem, wieprzowina jest lepsza od wołowiny - do chińskich potraw. Cytuj
kondi Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Wybiera się wołowinę chudą ,wycina żyły i tłuszcz i kroi w szerokie paski , może najpierw spróbuj zrobić z kurczakiem , Ważne też by Wok czy garnek z olejem był dobrze nagrzany . ja nigdy nie miałam z wołowiną problemu , wołowina nie potrzebuje długiej obróbki , dłużej piecze się wieprzowinę to właśnie wołowinę przygotowuje się w wysokiej temperaturze i szybko potem odstawia się mięso by samo doszło . Wołowinę czym dłużej się ją piecze tym twardsza i sucha Ja robię wołowinę jak Duńczycy ,a jest tu bardzo popularna . tu jest przepis na wołowinę jak ja robię : https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=6705 pozdrawiam :D ;) Cytuj
Christina Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Robiłam już chińszczyznę z kurczakiem, indykiem i wieprzowiną (pisałam powyżej, że robiłam wiele razy ;) ) Wybiera się wołowinę chudą ,wycina żyły i tłuszcz i kroi w szerokie paski , może najpierw spróbuj zrobić z kurczakiem , Ważne też by Wok czy garnek z olejem był dobrze nagrzany . ja nigdy nie miałam z wołowiną problemu , wołowina nie potrzebuje długiej obróbki , dłużej piecze się wieprzowinę to właśnie wołowinę przygotowuje się w wysokiej temperaturze i szybko potem odstawia się mięso by samo doszło . To fakt, nie próbowałam chińszczyzny z wołowiną - tzn. nie jadłam, ani nie robiłam. Jednak wieprzowina zawsze wychodziła pyszna w chińszczyźnie. Wołowinę czym dłużej się ją piecze tym twardsza i sucha Ja robię wołowinę jak Duńczycy ,a jest tu bardzo popularna . tu jest przepis na wołowinę jak ja robię : https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=6705 pozdrawiam :P :P Dzięki za ciekawy przepis - możliwe, że kiedyś go wypróbuję, jeśli uda mi się kupić ładną i niedrogą wołowinę. Niestety, w moim mieście jest bardzo droga - cena jest prawie identyczna zarówno na bazarach, w sklepach osiedlowych i supermarketach. Trochę mnie to dziwi, bo w innym regionie wołowinę można kupić nawet o 7-10 zł taniej (cena za 1 kg). Kiedyś robiłam pieczeń wołową w czerwonym winie - była przepyszna - zarówno na ciepło, jak i na zimno :) - Była krucha i soczysta - dosłownie niebo w gębie... Wiele razy marynowałam wołowinę w musztardzie i czosnku - to na zrazy - w tej marynacie szybko kruszeje i szybko się ją przyrządza. Jednak ta marynata nie bardzo mi się podoba do pieczeni... :D Wracając do chińszczyzny - robiłam ją na przeróżne sposoby - pikantną, słodko-kwaśną, słodko-pikantną. Własciwie rzadko trzymałam się oryginalnych przepisów, bo czasem brakowało mi niektórych składników. Np. do chińszczyzny słodko-pikantnej dodawałam kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego i trochę syropu ananasowo-kokosowego... Otrzymywałam niesamowicie ciekawy i pyszny efekt smakowy :) - ale może już dosyć, bo chyba za bardzo się rozpisałam :D Cytuj
kondi Opublikowano 1 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 duzo zależy od mięsa , należy wybierać różowe mięso ,jak ma żółty tłuszcz to znaczy że może być mięso twarde (ze zwierząt starszych) ja też eksperymentuje z chińszczyzną jak kupię jakieś nowe przyprawy to próbuje co z tego wyjdzie ,ale ostatnio zasmakowałam się w kuchni tajskiej ,bardzo mi smakuje , chciałabym nauczyć się gotować dania z tej kuchni . polecam , Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi