ewa11 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Podziele się przepisem może ktoś wypróbuje niewiem jaka jest prawdziwa nazwa. Ja napisałam "krówka" czyli małe ciasteczko jest słodkie,kruche i smaczne. Ciasto kruche: 2szkl.mąki ,1łyżka cukru,cukier waniliowy,1 margaryna,3żółtka,2łyżeczki proszku do pieczenia. Wyszystko wymieszać i podzielić na dwie części.Piec około 20minut.Na średni złoty kolor. Masa: rozrobić 1galaretkę cytrynową z jedną szklanką przegotowanej wody i ostudzić.Ubić 1/2 litra śmietanki kremówki 30%.Wlać ostudzoną galaretkę do ubitej śmietany jeszcze troche ubijać ze śmietaną.Potem przełożyć placki .Ciasto kruche ,masa,ciasto kruche,polewa. Polewa:mleko słodzone w puszce gotować w kąpieli wodnej 3godz.Polać gorącym .SMACZNEGO Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 ciacho wyglada apetycznie, :D Cytuj
ewa11 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 jest po prostu pyszne ,a robi się bardzo szybko :D zapomniałam dodać ,mała blaszka ;) Cytuj
Terka Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgadza się,ciasto jest pyszne ale jak dla mnie to za dużo wyszło tej masy,wystarczyło mi połowę aby przełożyć placki,drugą połową przełożyłam herbatniki bo akurat miałam w domu i też dobrze smakują::D Cytuj
ewa11 Opublikowano 4 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Zdziwiło mnie że wyszło za dużo masy,bo u mnie jest po prostu idealnie :D robiłam raz tak żeby było dużo masy ,ale nam smakuje tyle ile jest w przepisie ;) dlatego placek jest kruchy i słodk :) cały smak jest na słodkim karmelu :) ale kazdy z nas ma inne podniebienie i może robić ja uważa byleby smakowało :P Pozdrawiam i smacznego. Cytuj
Kaliope Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 To ciastko wygląda ślicznie :D Zapewne jest pyszne. Mam pytanie do Autorki przepisu: jakich wymiarów blaszka jest odpowiednia do tego ciasta? I czy kruchym ciastem wylepic blaszkę czy rozwałkowac na 2 placki.. czy może ytrzeć na tarce? Ja dopiero się uczę wszystkiego, stąd moje pytanie. Moją uwagę na zdjęciu zwróciła też piękna filiżanka ze spodkiem. Bardzo lubię porcelanę a ta jest urocza. Pozdrawiam ;) Cytuj
ewa11 Opublikowano 4 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 :D Blaszka mała o wymiarach 25szer.36dł. ale można też na dużej i po prostu zrobić o takich wymiarach spód.Ciasto przekroić na dwie połowy ja wałkuje troche na stolnicy, a resztę na blaszce (małym wałeczkiem) ;) spód - widelcem robie takie dziurki to dla tych co dopiero się uczą. Kaliope ja też lubie porcelane.Pozdrawiam i udanych wypieków :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam również :D Cytuj
Selena Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Właśnie zabieram się za tego placuszka, w sensie , że zaczynam robić:D a co wyjdzie tego najstarsi górale nie wiedzą, ale 3majcie kciuki!;)))) Cytuj
Selena Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Robiłam wszystko wg przepisu i niestety placki wyszły mi b. kruche, w zasadzie nie szło ich wyjąć z blachy w całości, pomimo iż użyłam papieru do pieczenia. Myślę, że równie dobrze mogłabym pokruszyć zwykłe herbatniki i też byłoby ok:). A tak w sumie masa b. dobra i cały efekt to ukochany karmel mojej rodzinki tak więc smakowało. Cytuj
ewa11 Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Bardzo mi przykro że nic nie wyszło,szkoda :P placki są kruche ja smaruje blaszkę i posypuje mąką, nadmiar mąki wysypuje ,a reszta jest przyklejona do tłuszczu . Spód wychodzi i nie przykleja się.A co do herbatników jeżeli lubisz to spróbuj ,ale to już nie to.Może za drugim razem będzie lepiej .Pozdrawiam :D Cytuj
ewa11 Opublikowano 28 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Dzisiaj robiłam ten placek i jeszcze raz zachecić :sad: :) do tego przepisu.Zrobiłam zdjecia,nic się nie kruszy i nie jest za dużo masy [at tachment=13019:ooo.jpg] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi