Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
post-10222-1214582167_thumb.jpg post-10222-1214582258_thumb.jpg Podziele się przepisem może ktoś wypróbuje niewiem jaka jest prawdziwa nazwa. Ja napisałam "krówka" czyli małe ciasteczko jest słodkie,kruche i smaczne. Ciasto kruche: 2szkl.mąki ,1łyżka cukru,cukier waniliowy,1 margaryna,3żółtka,2łyżeczki proszku do pieczenia. Wyszystko wymieszać i podzielić na dwie części.Piec około 20minut.Na średni złoty kolor. Masa: rozrobić 1galaretkę cytrynową z jedną szklanką przegotowanej wody i ostudzić.Ubić 1/2 litra śmietanki kremówki 30%.Wlać ostudzoną galaretkę do ubitej śmietany jeszcze troche ubijać ze śmietaną.Potem przełożyć placki .Ciasto kruche ,masa,ciasto kruche,polewa. Polewa:mleko słodzone w puszce gotować w kąpieli wodnej 3godz.Polać gorącym .SMACZNEGO
Opublikowano

Zgadza się,ciasto jest pyszne ale jak dla mnie to za dużo wyszło tej masy,wystarczyło mi połowę aby przełożyć placki,drugą połową przełożyłam herbatniki bo akurat miałam w domu i też dobrze smakują::D

Opublikowano

Zdziwiło mnie że wyszło za dużo masy,bo u mnie jest po prostu idealnie :D robiłam raz tak żeby było dużo masy ,ale nam smakuje tyle ile jest w przepisie ;) dlatego placek jest kruchy i słodk :) cały smak jest na słodkim karmelu :) ale kazdy z nas ma inne podniebienie i może robić ja uważa byleby smakowało :P Pozdrawiam i smacznego.

Opublikowano

To ciastko wygląda ślicznie :D Zapewne jest pyszne. Mam pytanie do Autorki przepisu: jakich wymiarów blaszka jest odpowiednia do tego ciasta? I czy kruchym ciastem wylepic blaszkę czy rozwałkowac na 2 placki.. czy może ytrzeć na tarce? Ja dopiero się uczę wszystkiego, stąd moje pytanie. Moją uwagę na zdjęciu zwróciła też piękna filiżanka ze spodkiem. Bardzo lubię porcelanę a ta jest urocza. Pozdrawiam ;)

Opublikowano

:D Blaszka mała o wymiarach 25szer.36dł. ale można też na dużej i po prostu zrobić o takich wymiarach spód.Ciasto przekroić na dwie połowy ja wałkuje troche na stolnicy, a resztę na blaszce (małym wałeczkiem) ;) spód - widelcem robie takie dziurki to dla tych co dopiero się uczą. Kaliope ja też lubie porcelane.Pozdrawiam i udanych wypieków :)

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam również :D

Opublikowano

Właśnie zabieram się za tego placuszka, w sensie , że zaczynam robić:D a co wyjdzie tego najstarsi górale nie wiedzą, ale 3majcie kciuki!;))))

Opublikowano

Robiłam wszystko wg przepisu i niestety placki wyszły mi b. kruche, w zasadzie nie szło ich wyjąć z blachy w całości, pomimo iż użyłam papieru do pieczenia. Myślę, że równie dobrze mogłabym pokruszyć zwykłe herbatniki i też byłoby ok:). A tak w sumie masa b. dobra i cały efekt to ukochany karmel mojej rodzinki tak więc smakowało.

Opublikowano

Bardzo mi przykro że nic nie wyszło,szkoda :P placki są kruche ja smaruje blaszkę i posypuje mąką, nadmiar mąki wysypuje ,a reszta jest przyklejona do tłuszczu . Spód wychodzi i nie przykleja się.A co do herbatników jeżeli lubisz to spróbuj ,ale to już nie to.Może za drugim razem będzie lepiej .Pozdrawiam :D

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzisiaj robiłam ten placek i jeszcze raz zachecić :sad: :) do tego przepisu.Zrobiłam zdjecia,nic się nie kruszy i nie jest za dużo masypost-10222-1235840220_thumb.jpg post-10222-1235840287_thumb.jpgpost-10222-1235840580_thumb.jpgpost-10222-1235840484_thumb.jpg[at tachment=13019:ooo.jpg]

post-10222-1235840770_thumb.jpg