filonka Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zamieszczam tutaj przepis na pieguski z wielkiezarcie.com, gdzies juz tu widzialam taki sam przepis jak na tej stronce, ale ja go troszke zmodtyfikowalam i te ciasteczka bardziej mi smakowaly:) wedle gustu i smaku oczywiscie;) Skladniki: 1 kostka masla 1 jajko 2.5 szkl. maki tortowej 0.5 szkl. cukru pudru 1/3 lyzeczki sody 2/3 lyzeczki proszku do pieczenia czekolada, bakalie, suszone owoce,orzechy(co kto ma i lubi):D Wykonanie: Miekkie maslo utrzec z przesianym cukrem pudrem. Do tego wbic cale jajko, wymieszac. Make wymieszac z soda i proszkiem, przesiane wsypac do masy. Czekolade i orzechy pokroic na kawalki, wsypac do ciasta z bakaliami. Z powstalej masy formowac kulki orzecha wloskiego-malego- i ukladac na wysmarowanej tluszczem i wysypanej maka blasze. Piec ok.10-15 min w nagrzanym dobrze piekarniku do zarumienienia. Warianty: ciesto+czekolada biala+wiorki kokosowe(zamiast wiorek rodzynki moga byc lub suszona zurawina lub ananas) ciasto+czekolada gorzka+skorka z pomaranczy ciasto+czekolada biala+ciemna<laciate wyjdzie> ciasto+emenensy<te kolorowe cukierki> ciasto+mieszanka studencka<rodzynki,orzechy> Mozna tutaj piscic wodze fantazji i zrobic jakis fajny, smaczniutki mixik;) Dzisiaj zrobilam pierwsza wersje z rodzynkkami i wiorkami, pyszneeeeeeee:P a jakie proste i szybkie w wykonaniu:) Podane proporcje na ok.40-50 malych kuleczek. Mnie dzis wyszlo 51;P Cytuj
filonka Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 A teraz kilka fotek tych cudnych ciasteczek;P Cytuj
viola32 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Ladnie sie prezentuja choc wygladaja jak malutkie buleczki :)Ale zapewne taki ich urok...Warto wyprobowac szczegolnie,ze nasi milusinscy uwielbiaja je palaszowac! Cytuj
filonka Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 ojjj tak:) zachecam do wyprobowania, bo naprawde warto:) moim rodzicom i bratu rowniez smakowaly, dzieciaczka jeszcze nie mam, bo mlodziutka jeszcze jestem i mi sie nie spieszy:) ale brzdacom napewno beda smakowaly takie ciacha;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi