Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś zna może przepis na biały ser robiony domowym sposobem? Pamiętam, że moja Babcia robiła taki ser z wiejskiego mleka bo tylko takie "swoje" mleko (a nie ze sklepu) było według niej odpowiednie. Smak jest niepowtarzalny, delikatny, pyszny... Pamiętam jedynie, że z litra mleka odlewało się połowę na zsiadłe, potem zlewało się serwatkę a mleko z drugą połową jakoś się gotowało.. chyba tak.. ale dokładnie nie pamiętam. A z serwatki robiło się coś na kształt miodu, gotując ją z cukrem az powstanie brązowawa masa... Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, będę bardzo wdzięczna! :D

Opublikowano

Jak moje dzieci były małe to miałam dwa równe kubeczki, powiedzmy 0,25 ml. Gotowałam 0,5 litra mleka. Połowę odlewałam do jednego kubeczka do ostudzenia a do drugiej gorącej połowy wlewałam zawartość drugiego kubeczka, zsiadłym juz mlekiem, zostawiając odrobinę do zakszanenia mleka w kubku po ostudzeniu mleka. Po wlaniu kwaśnego zimnego mleka do gorącego i zamieszaniu robi się skrzep, który trzeba na sicie lub gazie odcedzić i gotowe pozostanie zółtawa serwatka. Jest tylko pytanie jak pozyskać pierwsze kwaśne mleko, bo to było w czasach jak nie było UHT. UHT jak wiemy naturalnie sie nie skwasi, ale i gotowac go nie trzeba, wystarczy pierwszą partie mleka zakwasić łżką naturalnego kefiru i pozostawić w ciepłym miejscu. Jak to czytam to mi się wydaje trochę zawiłe ale to proste trzeba mieć gorące słodkie mleko i kwaśne zimne w stosunku 1:1.

Opublikowano

ja robię tak do mleka 1l wlewam 250 ml śmietany mieszam i zostawiam by zsiadło , następnie podgrzewam litr świeżego mleka i wlewam mleko zsiadłe podgrzewam dalej i ważne by nie gotować , po wpływam ciepła twarożek się zsiada i gdy zobaczysz że wypłynął na wierzch a na dole jest woda przecedź przez sitko (drobne ) lub przez gazę i odciśnij zostaw do ostudzenia i gotowe .

Opublikowano

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedź. Mniej więcej wiedziałam jak to wygląda ale teraz mam już pewność dzięki Waszym radom. Pozdrawiam :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.