Gość frezis Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Witam! Mam takie dwa pytania do ekspertów tortowych :D : 1. Czy tort pokryty masą marcepanową można przechowywać w lodówce? Z tego co słyszałam to z masą cukrową czy też lukrem plastycznym odpada trzymanie w lodówce, no a tort z bitą śmietaną i 20 stopnie celsjusza = porażka. 2. czy jeśli tort jest przekładany właśnie bitą śmietaną to czy można z niego robić tort piętrowy? Czy utrzyma kolejne piętra? Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję! Frezis Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 Mam takie dwa pytania do ekspertów tortowych :D : Ekspertem tortowym nie jestem ale postaram sie pomóc. 1. Czy tort pokryty masą marcepanową można przechowywać w lodówce? Z tego co słyszałam to z masą cukrową czy też lukrem plastycznym odpada trzymanie w lodówce, no a tort z bitą śmietaną i 20 stopnie celsjusza = porażka. Ostatnio robiłam ten tort, pokryty był sztucznym marcepanem , wstawiłam go na 2 h. do lodówki , wyjęłam i po jakims czasie pojawila sie na nim woda . Mozesz schowac tort do lodówki ale pod warunkiem ,że wyjmiesz go z niej przed samym krojeniem. Wtedy rosa nie zdąży pojawic sie na torcie 2. czy jeśli tort jest przekładany właśnie bitą śmietaną to czy można z niego robić tort piętrowy? Czy utrzyma kolejne piętra? Będziesz miała ogromne problemy . Panujace upały nie sprzyjają bitej śmietanie. Jeśli tort będziesz robić gdy w domu będzie ciepło to smietana się nie ubije. Będzie dokładnie tak jak piszesz, niższe piętro tortu nie utrzyma tego wyższego , będzie ci sie ,,ruszał,, i moze sie przechylić. A jesli pokryjesz go marcepanem to tort będzie dużo cięższy a wtedy na pewno nie bedzie wygladał tak jak po przygotowaniu. Kiedys zrobiłam dokładnie taki tort o jakim piszesz. Przełożyłam go bitą śmietaną ,pokryłam go marcepanem ( nie wiem co mnie podkusiło ale zrobiłam marcepan sama i wyszedł delikatnie mówiąc tragicznie) , co ja przeszłam przez ten tort to tylko ja wiem, ile nerwów mnie kosztował , masakra To był mój pierwszy ,,poważny,, tort . Posmarowałam go całego bitą śmietaną , rozwałkowałam marcepan na ogromny placek i zamiast pokrywać nim osobne piętra to położyłam na całym torcie , marcepan sie rwał , odpadał od tortu , myślałam ze wywale go przez okno ... Kiedy juz udało mi się posklejać go w całosć to wpadłam na genialny pomysł ,zeby udekorowac go bitą smietaną , na szczescie tort robilam w dniu , w którym był konsumowany i jakimś cudem wytrzymał te kilka godzin. Ale przez śmietane marcepan się rozpuszczał , podszedł wodą i wygladał mało apetycznie. Dlatego radze ci zrobić mase maślaną , wg. mnie tylko taka nadaje sie na piętrowe torty zwłaszcza latem. A jeśli jednak bedziesz przekładać tort bitą śmietaną to posmaruj jego wierzch masą maślaną tak ,żeby marcepan nie miał kontaktu ze śmietaną i w dolny tort wbij jakieś patyczki , które podtrzymaja cieżar tego mniejszego piętra. Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję! Frezis Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.