Skocz do zawartości

Tort Pokryty Masą Marcepanową - Czy Można Przechowywać W Lodówce?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam takie dwa pytania do ekspertów tortowych :D : 1. Czy tort pokryty masą marcepanową można przechowywać w lodówce? Z tego co słyszałam to z masą cukrową czy też lukrem plastycznym odpada trzymanie w lodówce, no a tort z bitą śmietaną i 20 stopnie celsjusza = porażka. 2. czy jeśli tort jest przekładany właśnie bitą śmietaną to czy można z niego robić tort piętrowy? Czy utrzyma kolejne piętra? Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję! Frezis

Opublikowano

Mam takie dwa pytania do ekspertów tortowych :D :

Ekspertem tortowym nie jestem ale postaram sie pomóc.

1. Czy tort pokryty masą marcepanową można przechowywać w lodówce? Z tego co słyszałam to z masą cukrową czy też lukrem plastycznym odpada trzymanie w lodówce, no a tort z bitą śmietaną i 20 stopnie celsjusza = porażka.

Ostatnio robiłam ten tort,

post-9750-1215064414_thumb.jpg

pokryty był sztucznym marcepanem , wstawiłam go na 2 h. do lodówki , wyjęłam i po jakims czasie pojawila sie na nim woda .

Mozesz schowac tort do lodówki ale pod warunkiem ,że wyjmiesz go z niej przed samym krojeniem. Wtedy rosa nie zdąży pojawic sie na torcie

2. czy jeśli tort jest przekładany właśnie bitą śmietaną to czy można z niego robić tort piętrowy? Czy utrzyma kolejne piętra?

Będziesz miała ogromne problemy .

Panujace upały nie sprzyjają bitej śmietanie. Jeśli tort będziesz robić gdy w domu będzie ciepło to smietana się nie ubije.

Będzie dokładnie tak jak piszesz, niższe piętro tortu nie utrzyma tego wyższego , będzie ci sie ,,ruszał,, i moze sie przechylić. A jesli pokryjesz go marcepanem to tort będzie dużo cięższy a wtedy na pewno nie bedzie wygladał tak jak po przygotowaniu.

Kiedys zrobiłam dokładnie taki tort o jakim piszesz. Przełożyłam go bitą śmietaną ,pokryłam go marcepanem ( nie wiem co mnie podkusiło ale zrobiłam marcepan sama i wyszedł delikatnie mówiąc tragicznie) ,

co ja przeszłam przez ten tort to tylko ja wiem, ile nerwów mnie kosztował , masakra

post-9750-1215065519_thumb.jpg

To był mój pierwszy ,,poważny,, tort . Posmarowałam go całego bitą śmietaną , rozwałkowałam marcepan na ogromny placek i zamiast pokrywać nim osobne piętra to położyłam na całym torcie , marcepan sie rwał , odpadał od tortu , myślałam ze wywale go przez okno ... Kiedy juz udało mi się posklejać go w całosć to wpadłam na genialny pomysł ,zeby udekorowac go bitą smietaną post-9750-1215066001_thumb.gif , na szczescie tort robilam w dniu , w którym był konsumowany i jakimś cudem wytrzymał te kilka godzin. Ale przez śmietane marcepan się rozpuszczał , podszedł wodą i wygladał mało apetycznie.

Dlatego radze ci zrobić mase maślaną , wg. mnie tylko taka nadaje sie na piętrowe torty zwłaszcza latem.

A jeśli jednak bedziesz przekładać tort bitą śmietaną to posmaruj jego wierzch masą maślaną tak ,żeby marcepan nie miał kontaktu ze śmietaną i w dolny tort wbij jakieś patyczki , które podtrzymaja cieżar tego mniejszego piętra.

Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję!

Frezis

Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.