Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto:

20 łyzek mąki

20 łyżek cukru

4 jajka

pół kostki margaryny

4 płaskie łyżeczki sody

2 łyżki kakao

pół słoika dżemu brzoskwiniowego

18 łyzek mleka

Mąkę przesiać z sodą i kakao

Oddzielić białka od żółtek

Ubić białka na sztywno

W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na pulchną mase

Dodawać mąke na przemian z mlekiem , dżemem i roztopioną margaryną ciągle ucierajac mikserem

Na koncu wymieszać delikatnie ( drewnianą łyżką ) z ubitą pianą z białek

Blache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą

Piec w temp. 180 st. przez ok. 1 h

Kiedy ciasto całkowicie wystygnie przekroić na 2 placki.

Masa:

Masło roślinne ( 500 g.)

2 serki homogenizowane naturalne

1 cukier waniliowy

cukier puder do smaku

Utrzeć masło roślinne z cukrem waniliowym

Stopniowo dodawać serki ciągle ucierając

Dodać cukier puder wg. upodobań

Do masy można dodać sok z cytryny

Polewa czekoladowa:

pół kostki margaryny

pół szklanki cukru

2 łyżki kakao

łyżka mleka

Wszystkie składniki wymieszać , gotować ok. 10 minut na małym ogniu mieszajac od czasu do czasu , aż powstanie gęsta masa czekoladowa

Wykonanie:

Pierwszą cząść ciasta posmarować pozostałym dżemem brzoskwiniowym

Nałożyć cały krem

Przykryć drugą częścia ciasta

Polać polewą czekoladową

Schłodzic w lodówce

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

post-9750-1215272586_thumb.jpg

Opublikowano

Dorotaxx oj kusisz swoimi przepisami i zdjęciami swoich wypieków.Ta wuzetka również super smakowicie wygląda i już spisuję przepis, ale nie wiem kiedy wypróbuję, bo już tyle mam tych przepisów, że trudno się na coś zdecydować.

Opublikowano

Dorotaxx oj kusisz swoimi przepisami i zdjęciami swoich wypieków.Ta wuzetka również super smakowicie wygląda

Bardzo mnie to cieszy

i już spisuję przepis,

Poprawiłam przepis bo pomyliłam sie w skladnikach na mase. Powinny być serki naturalne a nie waniliowe. Jeśli juz spisałaś to popraw sobie

ale nie wiem kiedy wypróbuję, bo już tyle mam tych przepisów, że trudno się na coś zdecydować.

hahahah skad ja to znam

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

zrobiłam! :arrow: wyszła wyśmienita tylko trochę pozmieniałam :arrow: tzn, dodałam 3 łyżki dzemu brzoskwoniowego do masy ale wysmarowałam powierzchnie biszkoptu juz porzeczkowym bo tata mi nie kupił wiśniowego;p ale smak wyszedł super tylko do ciasta dodałam mniej cuku i i tak ciasto jest dość słodkie. a co do masy to dałam 2 serki naturalne i jeden wanioliowy i z pół szklanku curku:) wyszło poprostu cudo naprawdę wszystkim bardzo smakowało :arrow: ehh i przy okazki zepsułam mojego robota kuchennego ;p i naprawa będzie kosztować ponad 100 zł;p i na części trzeba czekać jakiś czas więc przez najbliższy okres nic nie upiekę a mój chłopak ma w przyszłym tyg urodziny :arrow: jak pech to pech :arrow: tak czy inaczej dzięki za przepis ! ;-)

Opublikowano

Ciesze sie ze ciacho smakowało!! tez ostatnio robilam z dzemem pozeczkowym i było jeszcze lepsze niz z brzoskwiniowym. ja mam taki droższy robot kuchenny , który lezy w spizarni a pracuje na takim z Tesco za 70 zł. naprawde jest super, malutki, zgrabny a przede wszystkim wytrzymały! polecam ci kupienie takiego bo naprawde warto. Zajmuje mniej miejsca niz robot kuchenny,ma mniej częsci do mycia .

Opublikowano

To chyba dobry pomysł bo nie trzeba będzie myć ciągle tej jednej miski od robota jak np po ucieraniu zółtek chce sie ubić białka;p Musze tak zrobić Dziękuję za rade :arrow:

Opublikowano

Ja wypróbuję przepis na masę :arrow: Kiedyś dostałam przepis na krem właśnie z serków i nie mogłam go znaleźć :arrow: może trafię na ten właściwy i wreszcie M będzie szczęśliwy :arrow: Dam znać czy o efekcie :arrow:

Opublikowano

Dzięki Dorotko :arrow: Wiem że jak dostałam ten przepis od teściowej jakieś 20 lat temu to często mi się myliło co do czego dodawać żeby się nie zważyło :arrow: i jak już zapamiętałam to gdzieś posiałam przepis :arrow: Teraz będę mogła spróbować swoich sił ponownie :arrow: Jak tylko zrobię podzielę się komentarzami :arrow:

Opublikowano

Właśnie dzisiaj zrobiłam Wuzetkę, pyszna.Masa jest lekka i puszysta,ciasto robiłam jakieś cztery godziny temu a już jest smaczne,jutro kolejna degustacja.

Opublikowano

Dorotka, a czy do kremu można użyć zwykłego masła zamiast roślinnego czy margaryny? Moja rodzina nie uznaje innego składnika w kremie jak masełko i mam zdecydowany zakaz robienia takich kremów pod groźbą, że sama będę musiała to sobie zjeść.

Opublikowano

Właśnie dzisiaj zrobiłam Wuzetkę, pyszna.Masa jest lekka i puszysta,ciasto robiłam jakieś cztery godziny temu a już jest smaczne,jutro kolejna degustacja.

Bardzo sie ciesze,że smakowało!!
Opublikowano

Dorotka, a czy do kremu można użyć zwykłego masła zamiast roślinnego czy margaryny? Moja rodzina nie uznaje innego składnika w kremie jak masełko i mam zdecydowany zakaz robienia takich kremów pod groźbą, że sama będę musiała to sobie zjeść.

Powiedz im,że zrobiłaś ze zwykłym masłem a zrób z roślinnym.

Jeśli zrobisz ze zwykłym masłem to obawiam sie,że nie bedzie takiego efektu jak z roślinnym

Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.