Dorotaxx Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Ciasto: 20 łyzek mąki 20 łyżek cukru 4 jajka pół kostki margaryny 4 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki kakao pół słoika dżemu brzoskwiniowego 18 łyzek mleka Mąkę przesiać z sodą i kakao Oddzielić białka od żółtek Ubić białka na sztywno W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na pulchną mase Dodawać mąke na przemian z mlekiem , dżemem i roztopioną margaryną ciągle ucierajac mikserem Na koncu wymieszać delikatnie ( drewnianą łyżką ) z ubitą pianą z białek Blache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą Piec w temp. 180 st. przez ok. 1 h Kiedy ciasto całkowicie wystygnie przekroić na 2 placki. Masa: Masło roślinne ( 500 g.) 2 serki homogenizowane naturalne 1 cukier waniliowy cukier puder do smaku Utrzeć masło roślinne z cukrem waniliowym Stopniowo dodawać serki ciągle ucierając Dodać cukier puder wg. upodobań Do masy można dodać sok z cytryny Polewa czekoladowa: pół kostki margaryny pół szklanki cukru 2 łyżki kakao łyżka mleka Wszystkie składniki wymieszać , gotować ok. 10 minut na małym ogniu mieszajac od czasu do czasu , aż powstanie gęsta masa czekoladowa Wykonanie: Pierwszą cząść ciasta posmarować pozostałym dżemem brzoskwiniowym Nałożyć cały krem Przykryć drugą częścia ciasta Polać polewą czekoladową Schłodzic w lodówce Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Cytuj
marzycielka Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Dorotaxx oj kusisz swoimi przepisami i zdjęciami swoich wypieków.Ta wuzetka również super smakowicie wygląda i już spisuję przepis, ale nie wiem kiedy wypróbuję, bo już tyle mam tych przepisów, że trudno się na coś zdecydować. Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 6 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 Dorotaxx oj kusisz swoimi przepisami i zdjęciami swoich wypieków.Ta wuzetka również super smakowicie wygląda Bardzo mnie to cieszy i już spisuję przepis, Poprawiłam przepis bo pomyliłam sie w skladnikach na mase. Powinny być serki naturalne a nie waniliowe. Jeśli juz spisałaś to popraw sobie ale nie wiem kiedy wypróbuję, bo już tyle mam tych przepisów, że trudno się na coś zdecydować. hahahah skad ja to znam Cytuj
marzycielka Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 już poprawiłam, dzięki za informację Cytuj
emcyber Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 zrobiłam! :arrow: wyszła wyśmienita tylko trochę pozmieniałam :arrow: tzn, dodałam 3 łyżki dzemu brzoskwoniowego do masy ale wysmarowałam powierzchnie biszkoptu juz porzeczkowym bo tata mi nie kupił wiśniowego;p ale smak wyszedł super tylko do ciasta dodałam mniej cuku i i tak ciasto jest dość słodkie. a co do masy to dałam 2 serki naturalne i jeden wanioliowy i z pół szklanku curku:) wyszło poprostu cudo naprawdę wszystkim bardzo smakowało :arrow: ehh i przy okazki zepsułam mojego robota kuchennego ;p i naprawa będzie kosztować ponad 100 zł;p i na części trzeba czekać jakiś czas więc przez najbliższy okres nic nie upiekę a mój chłopak ma w przyszłym tyg urodziny :arrow: jak pech to pech :arrow: tak czy inaczej dzięki za przepis ! ;-) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 26 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 Ciesze sie ze ciacho smakowało!! tez ostatnio robilam z dzemem pozeczkowym i było jeszcze lepsze niz z brzoskwiniowym. ja mam taki droższy robot kuchenny , który lezy w spizarni a pracuje na takim z Tesco za 70 zł. naprawde jest super, malutki, zgrabny a przede wszystkim wytrzymały! polecam ci kupienie takiego bo naprawde warto. Zajmuje mniej miejsca niz robot kuchenny,ma mniej częsci do mycia . Cytuj
emcyber Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 To chyba dobry pomysł bo nie trzeba będzie myć ciągle tej jednej miski od robota jak np po ucieraniu zółtek chce sie ubić białka;p Musze tak zrobić Dziękuję za rade :arrow: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 Ja wypróbuję przepis na masę :arrow: Kiedyś dostałam przepis na krem właśnie z serków i nie mogłam go znaleźć :arrow: może trafię na ten właściwy i wreszcie M będzie szczęśliwy :arrow: Dam znać czy o efekcie :arrow: Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 29 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Kasiu mase można zrobić z margaryny roślinnej lub z masła roślinnego. Obie są pyszne a wydaje mi sie ,ze ta z margaryny nawet lepsza. Pozdrawiam Cytuj
Katarzyna Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Dzięki Dorotko :arrow: Wiem że jak dostałam ten przepis od teściowej jakieś 20 lat temu to często mi się myliło co do czego dodawać żeby się nie zważyło :arrow: i jak już zapamiętałam to gdzieś posiałam przepis :arrow: Teraz będę mogła spróbować swoich sił ponownie :arrow: Jak tylko zrobię podzielę się komentarzami :arrow: Cytuj
Emka Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Właśnie dzisiaj zrobiłam Wuzetkę, pyszna.Masa jest lekka i puszysta,ciasto robiłam jakieś cztery godziny temu a już jest smaczne,jutro kolejna degustacja. Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Dorotka, a czy do kremu można użyć zwykłego masła zamiast roślinnego czy margaryny? Moja rodzina nie uznaje innego składnika w kremie jak masełko i mam zdecydowany zakaz robienia takich kremów pod groźbą, że sama będę musiała to sobie zjeść. Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Właśnie dzisiaj zrobiłam Wuzetkę, pyszna.Masa jest lekka i puszysta,ciasto robiłam jakieś cztery godziny temu a już jest smaczne,jutro kolejna degustacja. Bardzo sie ciesze,że smakowało!! Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Dorotka, a czy do kremu można użyć zwykłego masła zamiast roślinnego czy margaryny? Moja rodzina nie uznaje innego składnika w kremie jak masełko i mam zdecydowany zakaz robienia takich kremów pod groźbą, że sama będę musiała to sobie zjeść. Powiedz im,że zrobiłaś ze zwykłym masłem a zrób z roślinnym. Jeśli zrobisz ze zwykłym masłem to obawiam sie,że nie bedzie takiego efektu jak z roślinnym Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.