łolga Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 Dokładnej ilości składników nie podaję, bo wszystko zależy od tego ile chcemy zjeść naleśników i jak dużo w tych naleśnikach ma być :P : Składniki: - naleśniki- dobrze żeby były odrobinę grubsze niż zwykle jeśli chcemy napakować do nich więcej farszu - dużo pieczarek :D - cebula - powinna objętościowo stanowić połowe ilości pieczarek - szynka lub boczek wędzony - sporo , trochę mniej niż cebuli - smalec i masło do smażenia - sól i pieprz czarny - opcjonalnie ser żółty i sos pieczarkowy lub grzybowy w proszku. Przygotowanie: Pieczarki kroimy drobno w kosteczkę, smażymy na maśle (lekko osolone,żeby szybciej odparowały sok)aż się zrumienią.Przekładamy do osobnego garnka albo jak u mnie do brytfanki.Szynkę lub boczek kroimy w płaską kosteczkę i rumienimy na smalcu,przekładamy do pieczarek. Cebule kroimy w kosteczkę ,dość drobno ale nie musi być szczególnie dokładnie i smażymy na smalcu po wędlinie (ewentualnie dodając jeszce trochę smalcu) aż się zezłoci.Dokładamy do pieczarek i wędliny. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy na mały gaz dodając odrobinę wody + sól i pieprz (mozna podlać rosołkiem i wtedy nie solimy)Ważne żeby płynu było mało ale tyle zeby farsz nam się dusił a nie smażył. Musi się to wszystko razem chwilę poddusić żeby przeszło smakami i żeby wytworzył nam się sosik. Pod koniec można ewentualnie dodać sosu pieczarkowego lub grzybowego w proszku bezpośrednio do farszu. Wzmacnia to smak i zagęszcza , należy jednak pamiętać że sos jest słony.Farsz jest gotowy do nakładania na naleśniki! :-D Jeśli chcemy odsmażać lub zapiekać naleśniki z tym farszem bardzo dobrze jest położyć na naleśniku plaster żółtego sera i potem dopiero farsz- świenie pasuje.Można podawać też w postaci krokiecików, to już zależy od waszej fantazji :D . Są doskonałe na obiad jak i na ciepłą kolację. Pozdrawiam i życzę smacznego!!! :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.