apsik Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 SKłADNIKI 6 szkl mąki pszennej 1 szkl kwaśnej śmietany 1 szkl cukru pudru 20 dag smalcu 1/2 margaryny 50 ml spirytusu -ja dałam słabszy alkohol 5 żółtek 2 1/2 łyżeczki proszku duży cukier waniliowy Wszystkie składniki zagnieść,rozwałkować i wykrawać ciasteczka-ja to robiłam literatką -ale można robić różne kształty. Ciastka smarować białkiem i posypywać cukrem kryształem wymieszanym z cukrem waniliowym,piec około 15 minut . Z tej porcji wyszło mi około120 ciasteczek i jeszcze dziś są pyszniutkie a smalec dał taki ciekawy smaczek. Cytuj
andy8 Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 No nie-od jutra tu nie zaglądam,Ela jesteś nie możliwa,kusisz bez końca :D Cytuj
figiel Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 W mojej okolicy jest taka mała cukiernia i tam właśnie można te ciastka kupić ....dokładnie takie same jak Twoje ,tylko kwadratowe i tez posypane cukrem . Mają taki ciekawy posmak i są bardzo kruche . Cytuj
apsik Opublikowano 16 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Aniu masz rację jakoś ostatnio często piekę,ale staram się nie jeść-dbam o linię :D narazie mi się udaje a reszta rodzinki zadowolona z moich wypieków. :P Dorotko ja bardzo lubię te ciasteczka-przypominają mi dzieciństwo bo mama często je piekła. Cytuj
teresap Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 Elu upiekłam Twoje ciasteczka – są godne polecenia (5) DZIĘKUJE Zrobiłam zdjęcia, ale nie mogę ich wgrać, jak opanuje sytuacje dodam. POZDRAWIAM JUŻ MOGĘ Cytuj
Jolcia Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 Elu ciasteczka są super :grin: ,zniknęły w szybkim tempie. Dzięki za przepis :) . Cytuj
apsik Opublikowano 3 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Teresko Twoje ciasteczka wyglądają rewelacyjnie-ogromnie się cieszę ,że smakowały Tobie i Joli. Pozdrawiam Was serdecznie. :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.