Kaliope Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Podaję przepis na ciekawe danie z bobem. Bobu teraz mnóstwo więc może ktoś skorzysta. Przepis dostałam od teściowej już jakiś czas temu ale nie miałam jeszcze okazji go wypróbować. Składniki: - 75 dag bobu - 10 dag wędzonego boczku - 1/2 szklanki białego wina - 2 łyżki masła - 4 łyżki octu - 2 cebule - 200 g gęstej śmietany - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżka cząbru - sól, pieprz, szczypta cukru - pęczek szczypiorku Wykonanie: - bób ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić - na patelni rozgrzać masło i wysmażyć na nim pokrojony w drobną kosteczkę boczek - dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić ją, smażyć razem z boczkiem - podlać białym winem - następnie wymieszać z octem, śmietaną i koncentratem pomidorowym - do sosu na patelni włożyć ugotowany bób i zagotować - doprawić do smaku cząbrem, solą, pieprzem i cukrem, odstawić z ognia i ostudzić - rozłożyć do miseczek i posypać pokrojonym szczypiorkiem Smacznego :D Cytuj
basga Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Bobu się nie obiera?Trochę pewnie smakiem przypomina fasolkę po bretońsku? :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 17 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Ugotowany bób można obrać z łupinek i dać tylko te zielone "fasolki". Ja jadłam już bób na wiele sposobów i nawet nie obierany (ale może z łupinkami jest ciężkostrawny). Jak pisałam - tego przepisu jeszcze nie wypróbowałam, ale tez myślę, że może smakować podobnie jak fasolka po bretońsku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.