Pola Połetek Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Składniki: ½ kg mąki, 25 dag białego sera, 20 dag cukru, 1 jajo, 2 łyżki mleka, 2 łyżki śmietany, 1 paczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy. Sposób przyrządzenia: Składniki zmieszać, wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość 1/2 cm. Wykrawać szklanką lub foremką okrągłe ciasteczka, smarować rozbitym jajem i posypywać grubo cukrem. Układać na blasze posypanej mąką i piec w gorącym piekarniku. Cytuj
Kaliope Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Czy te ciasteczka bardzo wyrastają? czy układac je ciasno na blaszce czy robic odstępy? Cytuj
pola_poletek Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Witaj Kaliope! Trochę wyrastają więc nie można ich układać bardzo ciasno. W smaku przypominają ciastka francuskie. Można je posypać cukrem pudrem lub, jeśli kto woli kminkiem i grubą solą (ale to przed wsadzeniem do pieca) i wtedy mogą służyć jako przekąska do piwa.:arrow: Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Dziękuję za odpowiedź. Z pewnością wypróbuję ten przepis ale w wersji na słodko bo my z Mężem jesteśmy abstynentami i piwa też nie pijemy :arrow: Choć myślę, że w słonej wersji też muszą być bardzo dobre więc jeśli już nie do piwa to może po prostu jako przekąska też się kiedyś u nas pojawią :arrow: Pozdrawiam :arrow: Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 23 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Lub jako paluszki do zup czystych? :arrow: Cytuj
apsik Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 Zrobiłam dzisiaj te ciasteczka ,ale przyznam z żalem że mojej rodzince nie smakowały-mi też niespecjalnie przypadły do gustu....no ale to tylko moja opinia-zachęcam jednak do skosztowania. Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 26 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 Bardzo mi przykro, że nie smakowały. Moje dzieci bardzo je lubią, są kruchutkie no i nie za słodkie. Zawsze dziele je na kilka części i dla każdego robię ulubioną wersję: z kminkiem, solą lub posypane grubym cukrem. Ale tak to bywa. Starszy syn lubi nowości (poza cistami na zimno) a córka tradycyjne ciasta, bez kremów i udziwnień. Kiedy piekę coś z książki np. "Siostry Anastazji to zawsze pyta: 'co to znowu za wynalazek?' Pozdrawiam :arrow: Cytuj
apsik Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 Polu mi także bardzo przykro-choć właściwie nie ma co żałować bo jednak już są zjedzone...znalazły amatorów-do mojego syna przyzli koledzy i im bardzo smakowały . Moi synowie bardzo lubią wszelkie ciasta i przyzayczaiłam już rodzinkę do ciągłych nowości-a szczególnie lubie takie właśnie małe ciasteczka. Pozdrawiam Cię Polu i polecam ten przepis bo uważam że wszystkiego trzeba spróbować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.