Kaliope Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 Gorąco polecam ten przepis; pochodzi z wydania specjalnego "Dobrych rad" pt. "Ciasta i torty z owocami". Składniki w przepisie podane były w gramach, ja natomiast przeliczyłam je na szklanki i łyżki bo nie mam wagi kuchennej :arrow: Troszkę zmodyfikowałam, dodałam od siebie i dzielę się przepisem z Wami bo sernik wyszedł cudny, puszysty, pachnący i już go nie ma (upieczony wczoraj) :arrow: Składniki: Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko Podane składniki zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 30 minut do lodówki. Uwaga! W przepisie nie było nic o proszku do pieczenia, ja natomiast dodałam płaską łyżeczkę. Wierzch: 1/2 kg wiśni 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 300 ml soku wiśniowego 75 g masła 75 dag twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 3 łyżki soku z cytryny 5 jaj 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 żółtko 3 łyżki płatków migdałowych konfitura morelowa Przygotowanie: wiśnie umyć i wydrylować (radzę posypać sporą ilością cukru i wstawić do lodówki na godzinę – puszczą sok i nie będą kwaśne w cieście) mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami zimnego soku wiśniowego. Resztę soku wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Gotować około 1 minuty (wciąż mieszając) po czym dodać wiśnie. Zdjąć z ognia i wystudzić. Ciasto rozwałkować i rozłożyć w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. (ja nie wałkowałam tylko wylepiłam spód i boki tortownicy). Na cieście rozprowadzić gęsty sok z owocami Masa serowa: utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodać sok z cytryny i budyń, następnie dodawać po łyżce sera a na koniec wymieszać z pianą z białek. Masę serową wyłożyć na wiśnie i piec około 60 minut w temp 175 stopni. Po tym czasie posmarować ciasto żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody i piec jeszcze 10-15 minut. Następnie ostudzić w tortownicy i wyjąć Dekoracja: na patelni bez dodatku tłuszczu uprażyć płatki migdałowe na złotobrązowy kolor. Konfiturę podgrzać, posmarować nią brzegi ciasta i posypać je prażonymi migdałami. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem. Ja zrobiłam kratkę z lukru. Jeszcze jedna rada na koniec: lepiej dodać więcej mąki ziemniaczanej albo trochę mniej soku niż w przepisie, żeby ta masa owocowa nie była zbyt rzadka bo wtedy przy krojeniu ciasta wycieknie sok. Na zachętę wklejam fotki :arrow: Cytuj
figiel Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Witam ! Kingo sernik upiekłaś wspaniały ....taki równiutki ,mi zawsze opada .A dekoracja piękna.Ta łyżeczka proszku ,to dodana do masy serowej ? Pozdrawiam ! :arrow: Cytuj
Kaliope Opublikowano 28 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Witam również :arrow: Łyżeczkę proszku dodałam do ciasta. Sernik rzeczywiście ślicznie wyrasta, po wyjęciu z piekarnika był jeszcze wyższy ale troszkę opadł. Zapomniałam jeszcze dodać, że ser dobrze jest oddusić w lnianej ściereczce z nadmiaru wody i zemleć w maszynce :arrow: Zawsze tak robię. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :arrow: Cytuj
viola32 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Och Kaliope ale narobilas mi smaka bede miala okazje za pare dni wyprobowac ten sernik moj syn konczy 18-scie lat! Mial byc sernik i tort,nad tortem sie jeszcze zastanawiam: jaki?Jakie masy i jak go ozdobic.A moze macie jakies propozycje? Cytuj
marzycielka Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Kaliope ale śliczny sernik upiekłaś, super wygląda i pewnie w smaku jest bardzo dobry. Przepis spiszę sobie i wypróbuję na pewno, ale nie wiem jeszcze kiedy, gdyż uwielbiam ciasta z serem szczególnie serniki. Cytuj
Kaliope Opublikowano 28 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Violu bardzo sie cieszę, że upieczesz właśnie ten sernik na urodziny Twojego syna. Mam nadzieję, że pięknie wyrośnie i będzie Wam smakował. Co do tortu - w tym zakresie z pewnością pomoże Dorota, takie piękne torty piecze i zachęca zdjęciami, jest z czego wybierać :arrow: Ja upiekłam dotychczas tylko jeden tort, jest zamieszczony na forum (Torcik słoneczny). Kiedyś zamieściłam tu kilka przepisów na ciekawe kremy do ciast (wszystkie autorstwa mojej Babci) - może też się przydadzą. Marzycielko Tobie również bardzo dziękuję. Ja tez przepadam za sernikami wszelkiego rodzaju. Pozdrowienia :arrow: Cytuj
viola32 Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Dziekuje za pozdrowienia i rowniez pozdrawiam. Ps.Mam nadzieje,ze wyjdzie mi ten sernik ,nie chcialabym miec jakiejs skuchy na takiej uroczystosci! :arrow: Cytuj
Kaliope Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Violu, trzymam kciuki z całych sił!!! W razie jakichkolwiek pytań pisz, postaram się szybko odpowiedzieć. Jeszcze jedna uwaga co do soku: ja kupiłam syrop wiśniowy Herbapol i zrobiłam dość mocny w jednej szklance (250 ml) i to zagotowałam. Natomiast sok, który puściły wiśnie wymieszałam z mąką ziemniaczaną i wlałam na ten wrzący, minutę pogotowałam, skręciłam gaz, wrzuciłam wiśnie, zamieszałam i już. Potem trzeba wystudzić. Musi wyjść gęste! I lepiej trochę dosłodzić albo przesypac wiśnie sporą ilością cukru. Co by tu jeszcze Ci doradzić... ciasto włożyłam na ponad godzinę do lodówki a potem wylepiłam dno i boki tortownicy. Masa serowa wychodzi niezbyt gęsta więc się nie obawiaj.. potem ładnie się piecze i po wyjęciu z piekarnika ciasto jest wysokie. Bardzo chciałabym, żeby sernik Ci się udał i smakował tak jak nam.. Myślę, że przepis jest dokładny ale odpowiem na każde Twoje pytanie. Aaaa... ja piekłam godzinę i piętnaście minut w temp. 175 stopni a potem w wyłączonym piekarniku stał jeszcze z 5 minut. Dobrze jest sprawdzic patyczkiem! Powodzenia!!! :arrow: Cytuj
viola32 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Kingus myslalam o tym soku wisniowym wlasnie,ze kupie z Herbapolu on jest najlepszy czyli ide w dobra strone jezeli myslimy podobnie :arrow:.Ciasto kruche oczywiscie jest najlepsze jak posiedzi w lodowce.A co do konsystencji masy serowej to sie nie zdziwie jak bedzie rzadka,bo juz rozne rzeczy mnie zaskakiwaly podczas pieczenia czy gotowania (mam jako takie doswiadczenie )Ale wiesz jak to jest jak sie robi tak od niechcenia jakies ciasto to zawsze wyjdzie a jak czlowiek sie stara i jak mu zalezy zeby wyszlo to zawsze cos sie schrzani...Mam nadzieje,ze wszystko bedzie O.K. Pozdrawiam Cie serdecznie i dziekuje za rady zawsze sa cenne bo czasami mozna cos zapomniec nawet przez zwykla rutyne... Cytuj
Kaliope Opublikowano 31 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 :arrow: Ja wiem, że wszystko o czym pisałam jest pewnie oczywiste. Ale sama dopiero sie uczę i dlatego fakt, że ktoś zainteresował się przepisem, który zaproponowałam, bardzo mnie ucieszył. I chciałabym, żeby ciasto się pięknie upiekło. Ja nawet nie mam za bardzo od kogo sie nauczyć, kiedyś obserwowałam i pomagałam dużo Mamie... ech, a teraz... muszę po prostu otworzyc książkę i robić jak w przepisie. Ale dużo korzystam z różnych gazetek i innych kulinarnych poradników i oczywiście z naszego forum, na którym zawsze można na kogoś liczyc. Pozdrawiam Cię :arrow: Cytuj
viola32 Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Serniczek juz upieczony :)wlasnie sie studzi.Strasznie dlugo sie piekl prawie 1h i 45 minut.Mam nadzieje,ze sie dopiekl tak jak nalezy.Zrobilam z 1kg twarogu odpowiednie zwiekszajac proporcje.Mialam problem z tym sokiem z wisni zrobilam z 1,5 lyzki ziemniaczanej i podczas gotowania tego soku zwiekszylam proporcje i dosypalam jeszcze 1,5 lyzki(w sumie 3)i tak bylo rzadkie,nie wiem co bylo nie tak?Maka ziemniaczana do kitu?:arrow:))Jak nakladalam mase serowa na te wisnie to sok plywal ale ,ze mialam duzo tej masy to jakos zakryl te wisnie i sie upieklo.Oczywiscie do jutra nie wytrzymam i wieczorem sprawdze jak tam w srodku?:arrow:))Jestem strasznie niecierpliwa!Najwyzej bedziemy lyzka jedli a napewno jest smaczny juz tak sie zapowiadal podczas robienia.Na polowe dalam kruszonke kokosowa a druga polowe posmarowalam zoltkiem.Zdjatka oczywiscie zrobie i wstawie.Pozdrawiam Cie rowniez i prosze trzymaj kciuki! Cytuj
Kaliope Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Violu... ojoj.. mam nadzieję, że nie będzie luźny w środku. Uprzedzałam, że masa owocowa musi byc gęsta. Ale miejmy nadzieje, że wszystko będzie dobrze :arrow: trzymam kciuki!!! :arrow: Cytuj
viola32 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Wszystko bylo O.K.!Sernik wyszedl pyszniutki odrobinke za slodki i troszke sie kruszy.Ale to pewnie wina twarogu... Masa z wisniami jest akurat,nie zarzadka i nie zagesta(nic nie wyplywa :arrow: ). Polecam wszystkim ten serniczek poki wisnie sa na rynku ale sadze,ze z mrozonymi pewnie tez bedzie dobre. Zdjatka wkrotce wstawie,by zachecic naszych forumowych lakomczuszkow :arrow:.Pozdrawiam Cie Kingus serdecznie. Cytuj
Kaliope Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Violu, nawet nie wiesz jak mnie ucieszyła ta wiadomość!!! :arrow: Baaardzo chciałam, żebyś była zadowolona z tego serniczka :arrow: I już z niecierpliwością czekam na zdjęcia. A z kruszonką to dobry pomysł, fajnie, pewnie był jeszcze lepszy :arrow: Ja w sobotę piekłam babkę i żeby ją czymś urozmaicić też zrobiłam kruszonkę i wkroiłam jabłka z cynamonem ... i polałam czekoladą :arrow: Hehe.. takiej babki wcześniej nie jadłam. Również dodam zdjęcia, może pod wieczór :arrow: Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.