adrijah Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 SPAGHETTI Z MASCARPONE składniki: - 250g sera mascarpone - 1 duży por - 200g szynki - 2 ząbki czosnku - ser correggio (do posypania) - 100-130g masła - zioła prowansalskie - 2 średnie pomidory - sól i pieprz do smaku Pokroić pora w półkrążki, rozpuścić masło na patelni i dodać pora. Szklić go na małym ogniu ok. 12 minut. W tym czasie wstawić makaron. Do pora dodać posiekany czosnek, szynkę (u mnie pokrojona w paseczki, bo miałam w plasterkach), zioła prowansalskie i ser mascarpone. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Wszystko mieszać 3-5 minut. Można dodać na koniec gotowany makaron i wymieszać na patelni. Nałożyć na talerze, położyć na wierzchu kawałki pomidorów i posypać startym serem correggio. przepis pochodzi ze Smakera, ja go odrobinę tylko zmodyfikowałam Cytuj
adrijah Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Z wczoraj została nam jedna porcja (dla brata, który stwierdził, że nie lubi spaghetti i koniec). Zrobiłam przegląd lodówki i różnych kuchennych kątów i stwierdziłam, że dzisiaj zrobię nieco oszukane spaghetti z mascarpone :arrow: OSZUKANE SPAGHETTI Z MASCARPONE składniki: - ewnetualnie resztka spaghetti z mascarpone(konkretnie sosu) - pół pora - pół kostki masła - ok 300g wędzonego boczku [zamiast szynki i soli :arrow:] - ok 200g śmietany (18%) [zamiast mascarpone] - pomidor - ser correggio do posypania - zioła prowansalskie - pieprz - makaron Pora zeszklić na maśle i wrzucić do resztki sosu. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na paletni i dodać do reszty. Wlać śmietanę, posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem. Mieszać wszystko ok. 5 minut. Podawać z makaronem i pomidorami, posypane serem correggio. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi