Bahus Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Szarlotka żydowska Ciasto 25 dag masła 2 szklanki cukru 8 jajek 4 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki śmietany skórka otarta z cytryny lub olejek cytrynowy szczypta soli Nadzienie około 2 kg jabłek (równej wielkości} konfitura z róży lub inna odsączona z syropu, ewentualnie gęsty dżem Masło z cukrem i jajkami utrzeć do białości, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, śmietanę i skórkę z cytryny lub olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Duży płaski rondel lub brytfannę dobrze natłuścić i posypać tartą bułką (ew. wyłożyć natłuszczoną folią aluminiową). Jabłka obrać i od strony ogonka wykroić specjalną łyżeczką gniazda nasienne. Miejsca po gniazdach nasiennych napełnić konfiturą z róży Ułożyć jabłka w rondlu tak, aby między nimi była wolna przestrzeń (około 1 cm). Wylać ciasto wokół jabłek i upiec w średnio gorącym piekarniku. Szarlotkę lekko przestudzić i przełożyć na paterę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.