Elunia Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2012 Witam, ja kiedyś piekłam biszkopty według schematu: na jedno jajko przypadała łyżka maki i łyżka cukru. Konieczny był też proszek do pieczenia. Takie biszkopty wprawdzie wyrastały ładnie, ale rwały się przy krojeniu i zapadały, gdzy wylewałam na nie ptasie mleczko lub ciężkie masy. Odkąd jednak odkryłam nowy przepis, nie używam już żadnego innego, zmieniam tylko proporcje w zależności od potrzeb. Biszkopt wychodzi barzdzo stabilny, nie zapada się i świetnie się kroi. No i nie wymaga proszku do pieczenia ;) W wersji podstawowej, na tortownicę o średnicy 20 cm wygląda tak: * 4 jajka * niepełna szklanka cukru/ zwykle daję 3/4 szklanki * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1. Mąki przesiewam przez sitko 2. Białka ubijam na pianę, stopniowo dodaję cukier. 3. Gdy masa jest gęsta i lśniąca dodaję po jednym żółtku. 4. Mąkę dodaję partiami, mieszając delikatnie. 5. Wylewam ta tortownicę, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia, a boki pozostaawiam suche - dzięki temu ciasto nie odchodzi od nich i zachowuje ładny kształt. 6. Piekę ok 40 minut w 170 stopniach bez termoobiegu. Zachęcam do wypróbowania, przepis zawsze się sprawdza i jest bardzo szybki w wykonaniu :) Cytuj
Dorota Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 Dzięki, skorzystam na pewno, pozdrawiam i witam na forum 🙂 Cytuj
Elunia Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2013 Witam :) od jakiegoś czasu Was niesmiało obserwuję i postanowiłam się ujawnic :) może poza tym, że sama ciągle coś podpatruję uda mi się dac coś wartościowego od siebie :) Cytuj
Dorota Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2013 Fajnie, że do nas dołączyłaś :) Chętnie nauczymy się czegoś od Ciebie, pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym 2013 Roku :D Cytuj
Elunia Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2013 Dziękuję :) niech dla Ciebie ten rok także będzie szczególny i bogaty nie tylko w kulinarne odkrycia :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.