AnnaK Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 6 plastrów wołowiny 30 dkg białej kiełbasy surowej 1 łyżka czubata świeżo startego chrzanu 1 łyżka czubata startego suchego razowca 1 cebula pokrojona w półtalarki 1 łyżka gęstej śmietany sól,pieprz,krupczatka Mięso delikatnie rozbić drewnianym(!) tłuczkiem zwilżonym wodą,oprószyć przyprawami i odstawić do lodówki.Z kiełbasy zdjąć osłonkę,dodać chrzan,razowiec,śmietanę i przyprawy.Całość wyrobić na jednolitą masę.Na płatach mięsa rozłożyć farsz,mocno zwinąć i spiąć wykałaczkami.Obtoczyć zrazy w krupczatce i obsmażyć ze wszystkich stron.Przełożyć do rondla,podlać 1/2 szklanki wody.Na pozostałym od smażenia tłuszczu zrumienić lekko cebulę i dodać do mięsa.Dusić pod przykryciem uzupełniając sos wodą.Gdy zrazy będą miękkie wyjąć je z rondla,do sosu dodać śmietanę,jeśli jest zbyt rzadki zagęścić odrobiną mąki i chwilę pogotować.Można dodać do sosu suszone grzybki. Cytuj
justhi Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2011 Robię podobne zrazy: ZRAZY WOŁOWE A LA ZAGŁOBA (podobno przepis pochodzi z Restauracji Wierzynek w Krakowie) 50 dag wołowiny 2 dag mąki 10 dag białej kiełbasy 4 dag chrzanu 1 dag tartego chleba razowego 1 łyżka śmietany 10 dag cebuli 3 dag keczupu sól, pieprz Mięso umyć, wyżyłować, pokroić ukośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, posypać przyprawami i pozostawić w lodówce na 30 minut. z białej kiełbasy zdjąć osłonkę, wymieszać z chrzanem, chlebem, śmietaną, doprawić. Następnie zawinąć w przygotowane płaty mięsa, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Zrazy razem z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu. pod koniec duszenia dodać keczup oraz pozostałą mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć, doprawić, polać mięso. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Cytuj
figiel Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 Witam !! Zrobiłam zrazy ,ale z wieprzowiny . Wyszły super smaczne - niebo w gębie . Nastepnym razem mocniej doprawie farsz . Niestety nie mam fotki , bo baterie siadły , a zrazy zaraz mroziłam na wałówkę :) P-O-L-E-C-A-M !!!!!!!!!!! DZIEKUJĘ ZA PRZEPIS - POZDRAWIAM AUTORKI :) Cytuj
Zetasik1 Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 ja polecam zrobic zrazy wołowe ormalnie jak sie robi , tylko ze z miesa mielonego! Cytuj
TrendCenter_pl Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Jest też inny przepis na zrazy, a dokładniej - na farsz i sos. 2-3 dag suszonych prawdziwków namaczamy na noc w letniej wodzie. Następnego dnia rozbijamy plastry wołowiny, smarujemy musztardą, kładziemy cienki plaster boczku wędzonego, piórko surowej cebuli i kawałek kiszonego ogórka, zwijamy i spinamy wykałaczką. Zwinięte zrazy oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym smalcu (nie na oleju). Przekładamy do rondla, wlewamy prawdziwki razem z wodą, dolewamy trochę rosołu wołowego, dodajemy 3-4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe i dusimy. Nie solimy, wtedy uduszą się szybciej. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem, można dodać posiekany ząbek czosnku - znakomicie komponuje się z grzybami. Wlewamy pół szklanki słodkiej śmietanki 30%, raz zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Podajemy z kaszą gryczaną i buraczkami zasmażanymi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.