AnnaK Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Pospolite pieczarki i jajka podane trochę inaczej niż zwykle. 4 jajka 6 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach (po ugotowaniu zdjąć skórkę) 1 cebula pokrojona w cienkie piórka 30 dkg pieczarek pokrojone w półplasterki 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 1/2 szklanki drobno starkowanego żółtego sera sól,pieprz Na oleju zeszklić cebulę,dodać pieczarki i całość smażyć do odparowania 1/2 wytworzonego przez grzyby sosu.Doprawić.Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem,na dnie ułożyć pokrojone w cienkie półplasterki ziemniaki,posypać przyprawami.Na nich równomiernie rozłożyć pieczarki,powierzchnię wyrównać,zrobić cztery wgłębienia i w każde wbić jajko,posypać solą i pieprzem.Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtym serem i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Zapiekamy 15 min w 180st.Śmietana z serem powinny zrumienić się. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.