Pola Połetek Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Ciasto: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 5 dkg drożdży 1 szklanka kwaśnej śmietany cukier waniliowy, sól Masa makowa: 1 kg maku 40 dkg cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 budyń śmietankowy 1 olejek migdałowy 20 dkg masła 4 jajka bakalie (w dowolnej ilości) Całe jajka ubić na parze, drożdże rozprowadzić w śmietanie, margarynę roztopić i schłodzić, połączyć jaja, drożdże i margarynę i dodać resztę składników. Wyrobić aż zacznie odstawać od ręki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyłożyć na stolnicę, podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować i nałożyć na ciasto równą warstwę masy makowej. Zwinąć w rulon, końce ciasta zlepić i wepchnąć do środka. Zawijać luźno w wysmarowany margaryną papier do pieczenia. Piec po trzy na blaszce bez jednego brzegu w temperaturze 170 stopni około 50 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 i piec aż będą lekko brązowe (to zależy od piekarnika). Cytuj
sabina1111 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Witam :) Bardzo proszę o radę, co zrobić, żeby po upieczeniu ciasto nie odklejało się od maku ? Zawsze kiedy robię makówki, przy krojeniu się rozpadają... Z góry dziękuję za pomoc ! Pozdrawiam :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.