Pola Połetek Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Ciasto: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 2 łyżki kakao, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 szklanki mleka, 3 batoniki Pawełki o smaku toffi (koniecznie o tym smaku) 1/4 szklanki cukru 25 dag masła, mały kieliszek alkoholu, Poncz: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 3/4 szklanki przegotowanej wody. 1 duży kieliszek alkoholu Polewa: ½ kostki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 15 dag cukru pudru Z podanych składników upiec biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodawać po odrobinie cukier stale ubijając. Gdy cukier się rozpuści, dodać żółtka (pojedynczo) i ubijać tylko do momentu, aż żółtka połączą się z białkami. Odłożyć mikser, przesianą mąkę z kakao i proszkiem wymieszać z masą jajeczną łyżką. Piec na typowej prostokątnej blaszce do momentu aż ciasto zacznie odstawać od brzegu, w temperaturze 150-60 stopni, a gdy wyrośnie podnieść temperaturę do 170-80. Składniki masy (oprócz masła) zagotować i ostudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodać ostudzoną masę, na koniec bardzo powoli wlać 2 łyżki alkoholu. Biszkopt przekroić i nasączyć kawą rozpuszczalną, rozpuszczoną w wodzie. Nasączony biszkopt przełożyć masą i polać polewą. Cytuj
Jolcia Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Pola masz rację ,ciasto bardzo smaczne.Krem wykorzystuję też do przekładania tortów. Trzeba jednak uważać aby się nie zważył.Pozdrawiam. Cytuj
Kaliope Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Co trzeba robić, żeby krem się nie zważył i kiedy może się zważyć? Od czego to zależy? Dziękuję z góry za odpowiedź. Cytuj
bietka Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Pewnie jak to zwykle bywa z alkoholem bardzo powoli,kroplami wkręcać go Cytuj
Kaliope Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Dziękuję Bietko za odpowiedź. Cytuj
Jolanta Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Jutro wlasnie bede robila to Pawelka mysle ,ze czekolada z tego batonika sie nie skawali podczas gotowania mam rozumiec ze wszystkie skladnika oprocz masla wlozyc do garnka i zagotowac.No i ta obawa przed alkoholem zeby sie masa nie zwazyla czy moze zamiast spirytusu moze byc wodka? Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Jeszcze ani raz mi się ta masa nie rozwarstwiła. Mleko, chłodne, i połamane batoniki podgrzewaj aż uzyskasz jednolitą masę, ostudź i ucieraj z masełkiem. Potem powoli dodawaj alkohol. Jeśli masa się zetnie leciutko ją podgrzej i utrzyj jeszcze raz. Może być wódka, brandy, koniak; co lubisz. Cytuj
k@sia Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Bardzo smaczne ciacho :) Biszkopt wyszedł mi dosyć gruby, więc przekroiłam go na 3 części, no ale masy wystarcza tylko na jedną warstwę, więc przełożyłam go dodatkowo dżemem wiśniowym. Pyszności :razz: A tak się prezentuje: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
andy8 Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Kasiu no piękne to ciasto ,zastanawia mnie tylko kolor kremu,skoro są w nim batony to powinien być chyba taki czekoladowy a na zdjęciu jest biały-może to tak na zdjęciu wyszło a w rzeczywistości kolor jest inny? :) Cytuj
k@sia Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 To prawda, że na zdjęciu krem jest dosyć jasny, w rzeczywistości jest w kolorze kawy z mlekiem :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.