Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 2 łyżki kakao, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 szklanki mleka, 3 batoniki Pawełki o smaku toffi (koniecznie o tym smaku) 1/4 szklanki cukru 25 dag masła, mały kieliszek alkoholu, Poncz: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 3/4 szklanki przegotowanej wody. 1 duży kieliszek alkoholu Polewa: ½ kostki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 15 dag cukru pudru Z podanych składników upiec biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodawać po odrobinie cukier stale ubijając. Gdy cukier się rozpuści, dodać żółtka (pojedynczo) i ubijać tylko do momentu, aż żółtka połączą się z białkami. Odłożyć mikser, przesianą mąkę z kakao i proszkiem wymieszać z masą jajeczną łyżką. Piec na typowej prostokątnej blaszce do momentu aż ciasto zacznie odstawać od brzegu, w temperaturze 150-60 stopni, a gdy wyrośnie podnieść temperaturę do 170-80. Składniki masy (oprócz masła) zagotować i ostudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodać ostudzoną masę, na koniec bardzo powoli wlać 2 łyżki alkoholu. Biszkopt przekroić i nasączyć kawą rozpuszczalną, rozpuszczoną w wodzie. Nasączony biszkopt przełożyć masą i polać polewą.

Opublikowano

Co trzeba robić, żeby krem się nie zważył i kiedy może się zważyć? Od czego to zależy? Dziękuję z góry za odpowiedź.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jutro wlasnie bede robila to Pawelka mysle ,ze czekolada z tego batonika sie nie skawali podczas gotowania mam rozumiec ze wszystkie skladnika oprocz masla wlozyc do garnka i zagotowac.No i ta obawa przed alkoholem zeby sie masa nie zwazyla czy moze zamiast spirytusu moze byc wodka?

Opublikowano

Jeszcze ani raz mi się ta masa nie rozwarstwiła. Mleko, chłodne, i połamane batoniki podgrzewaj aż uzyskasz jednolitą masę, ostudź i ucieraj z masełkiem. Potem powoli dodawaj alkohol. Jeśli masa się zetnie leciutko ją podgrzej i utrzyj jeszcze raz. Może być wódka, brandy, koniak; co lubisz.

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo smaczne ciacho :)

Biszkopt wyszedł mi dosyć gruby, więc przekroiłam go na 3 części, no ale masy wystarcza tylko na jedną warstwę, więc przełożyłam go dodatkowo dżemem wiśniowym. Pyszności :razz:

A tak się prezentuje:

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

Kasiu no piękne to ciasto ,zastanawia mnie tylko kolor kremu,skoro są w nim batony to powinien być chyba taki czekoladowy a na zdjęciu jest biały-może to tak na zdjęciu wyszło a w rzeczywistości kolor jest inny? :)

Opublikowano

To prawda, że na zdjęciu krem jest dosyć jasny, w rzeczywistości jest w kolorze kawy z mlekiem :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.