88kasia88 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Ciasto: 20 dag mąki 12 dag margaryny 1 jajko 12 dag cukru 1 cukier waniliowy sól Masa serowa: 30 dag waniliowego serka homogenizowanego 4 jajka 15 dag cukru 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka Masa śliwkowa: 1/2 kg śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 dag cukru Dodatkowo: 5 dag cukru pudru (do posypania) Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, schłodzoną, pokrojoną w wiórki margarynę, mieszamy i siekamy szerokim nożem. Robimy wgłębienie, dodajemy jajko, szczyptę soli, mieszamy, a następnie szybko zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i na godzinę wkładamy do lodówki. Masa serowa: jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Naczynie z białkami wstawiamy do lodówki. Proszek budyniowy łączymy z łyżką cukru, zalewamy niewielką ilością zimnego mleka i mieszamy tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy i gdy zacznie wrzeć, wlewamy budyń. Gotujemy na małym ogniu ok. 2 minuty stale mieszając. Do ciepłego budyniu dodajemy serek homogenizowany, żółtka, cukier i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą budyniową i mieszamy. Masa śliwkowa: śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Wrzucamy do rondelka, dodajemy trzy łyżki cukru i zagotowujemy. Mąkę zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy, dodajemy do śliwek i ponownie zagotowujemy. Przygotowanie sernika: schłodzone ciasto rozwałkowujemy i na wałku przenosimy do tortownicy lub na blachę. Ciastem wylepiamy spód i ścianki. Spód gęsto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy i chwilę studzimy. Na podpieczone ciasto wykładamy gorącą masę śliwkową, a na nią masę serową. Wierzch wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 st. Upieczony sernik pozostawiamy przez kilkanaście minut w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy i studzimy w temperaturze pokojowej. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Cytuj
Kaliope Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Ciekawy przepis, zwłaszcza ta masa serowa z budyniem. Nie jadłam jeszcze sernika ze śliwkami - to dla mnie nowe połączenie. Na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis! Dzięki i pozdrawiam :razz: Cytuj
88kasia88 Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Jest smaczny :razz: naprawdę warto bo jest inny niż wszystkie serniki :razz: Cytuj
marzena13 Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 jeśli jest taki dobry - to ja poprosze zdjęcie , najlepiej w przekroju; z góry dzięki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.