Kaliope Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Przepis spisany z audycji radiowej dwa dni temu. Bardzo proste w wykonaniu, szybkie i smaczne ciacho :razz: Nic nie trzeba mieszać, składniki dosłownie wsypuje się (lub wlewa :razz:) jedne na drugie i odstawia na noc. Polecam. Składniki: 4 szklanki mąki tortowej (jedną szklankę zostawić na koniec) 10 dag drożdży 3/4 szklanki mleka 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju cukier waniliowy odrobina soli Wykonanie: do miski wsypać 3 szklanki mąki drożdże rozkruszyć, wymieszać z mlekiem, rozpuścić i dodać do mąki jajka roztrzepać widelcem i wylać na mleko następnie wsypać cukier i cukier waniliowy oraz sól wszystko zalać olejem na koniec wsypać odłożoną szklankę mąki i odstawić na noc do lodówki rano wyrobić ręką lub łyżką ciasto wykładać na blachę, poukładać owoce (np. pokrojone jabłka, śliwki), posypać kruszonką Kruszonka: 14 dag cukru 14 dag masła 24 dag mąki (1 szklanka) cukier waniliowy Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę. A na zdjęciu kawałek drożdżówki w wersji: ciasto + starte jabłka posypane cynamonem + kruszonka :razz: Polecam! Cytuj
Kaliope Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zapomniałam o ważnej sprawie: piec około godziny w temp. 180 stopni. Cytuj
cisowianka20 Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 dzisiaj będę robić tą drożdżówkę zobaczymy jak wyjdzie jutro dam zdjęcie Cytuj
Kaliope Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Witaj Cisowianko :razz: Bardzo się cieszę, że chcesz upiec tą drożdżówkę. Jest naprawdę prościutka w wykonaniu a smakuje... mmmm.... ocenisz sama :razz: najlepsza jest świeżutka, jeszcze gdy jest lekko ciepła :razz: Ja chciałam ją zrobić ze śliwkami ale akurat miałam jabłka w domu więc tym razem była z jabłkami. Trzymam kciuki i koniecznie napisz jak wyszła 8) Pozdrawiam. P.S. Możesz też na wierzchu polukrować albo posypać cukrem pudrem. Cytuj
cisowianka20 Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Ja zrobię ze śliwkami bo mam w domu właśnie. Zobaczymy jak wyjdzie. Cytuj
cisowianka20 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 ciasto pyszne i ślicznie się upiekło. jest dosyć słodkie. po prostu pycha!! Cytuj
Kaliope Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Cisowianko gratuluję Ci z całego serca !!! :razz: Ależ śliczne ciasto upiekłaś! Po prostu wspaniałe, mogę sobie wyobrazić jak pachnie.. i ogromnie cieszę się, że smakuje! Dzięki, że wkleiłaś zdjęcia. Ja zdołałam zrobić zdjęcie ostatniemu kawałkowi ciasta, tak szybko zostało zjedzone :razz: Polecam wszystkim jeszcze raz! Rośnie wspaniale, jest pulchniutkie, a z owocami pyyycha :razz: Cisowianko serdecznie Cię pozdrawiam... no i SMACZNEGO 8) Cytuj
marzycielka Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 dziewczyny obłędnie wyglądają te wasze drożdżowe ciasta, poprostu brak słów Cytuj
Kaliope Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Marzycielko napiszę pewnie i w imieniu Cisowianki - dziękujemy i pozdrawiamy :razz: Cytuj
marzycielka Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 a nie ma za co, bo jest co chwalić- takie smakowite te wasze wypieki ja również was obydwie pozdrawiam :razz: Cytuj
Behatka1 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Dlaczego mi nie wyszło? Po prostu nie urosło. 1. Czy składniki ciasta wlewa się do miski warstwowo i zostawia na noc, czy wcześciej trzeba je wymieszać. 2. Czy składniki do przygotowania ciasta mogą być prosto z lodówki (chyba tak, skoro i tak ląduja z powrotem w lodówce) 3. Ciasto zostawione na noc, czyli na ile godzin? Będę wdzięczna za odwowiedź, może znajdę przyczynę nieudanego wypieku :razz: Cytuj
cisowianka20 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Ciasto wlewa się warstwami nie miesza się w ogóle. Wstawia się na noc do lodówki na całą noc i rano się wyrabia ręką lub łyżką. Ja wyrabiałam ręką. Później wlano do blachy ciasto udekorować owocami i na to posypać kruszonką. To jest taka zwyczajna drożdżówka tylko bez mieszania i nie piecze sie odrazu tylko na następny dzień. Mi sie udała i jest pyszna. Tylko trochę za mało cukru i za dużo drożdży moim zdaniem. Drugim razem dodam więcej cukru, rodzynki i mniej drożdży. Wtedy będzie lepsza moim zdaniem. Pozdrawiam. Ps. Myślę, że Behatka1 pomogłam ci troszeczkę. Szkoda,że ci nie wyszło. Ja jestem początkującą kucharką i mi wyszło. Dziwne. Cytuj
Kaliope Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Behatko... przykro mi, że drożdżówka Ci nie wyszła. Nie wiem co mogło być tego przyczyną. Jeśli robiłaś wszystko jak w przepisie - powinna się udać. Ja mam przepis z radia i zaraz go wypróbowałam, dosłownie wszystko krok po kroku jak w przepisie. Składników się nie miesza tylko wszystko jedno na drugie wsypuje albo wlewa, zostawia się potem na całą noc (u mnie stało gdzieś tak od 22 do 7 rano) i następnie wyrabia się i dalej wiadomo. Ja też - tak jak Cisowianka - jestem początkująca. Mam nadzieję, że nie zrazisz się tym niepowodzeniem i kiedyś jeszcze raz spróbujesz. Życzę Ci, żeby wtedy wyrosła Ci piękna drożdżówka. Pozdrawiam :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi