cisowianka20 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Składniki 30 dag mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki lub od szynki) 30 dag mięsa wołowego (najlepiej pręgi) jajko czerstwa kajzerka cebula łyżka masła 5 łyżek tartej bułki olej do smażenia pęczek natki pietruszki sól, pieprz ziarnisty Etapy przygotowania Kajzerkę namoczyć w mleku lub w wodzie. Dobrze odcisnąć, rozdrobnić lub zemleć w maszynce. Oba rodzaje mięsa zemleć w maszynce z sitkiem o średnich oczkach. Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle. Mięso przełożyć do miski. Dodać kajzerkę, przesmażoną cebulę, natkę pietruszki. Wbić całe jajko i od razu dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta, można wlać 2 łyżki wody i ponownie dobrze wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem. Z wyrobionej masy mięsnej uformować wilgotnymi dłońmi nieduże kotleciki. Obtoczyć je w tartej bułce, ułożyć na desce. Nożem o szerokim ostrzu nadać im owalny lub okrągły kształt. Na dużej patelni rozgrzać olej i kawałek masła. Kotlety układać niezbyt ciasno, smażyć na jasnozłoty kolor. Podawać z ziemniakami i jarzynką, np. marchewką z groszkiem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.