88kasia88 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Szukam przepisu na naleśniki, mięciutkie i puszyste. kiedyś słyszałam, że robi się je z wodą gazowaną, ale niestety nie jestem pewna. Proszę podajcie jakieś smaczne przepisy :razz: Cytuj
kondi Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 ja robię tak ubijam 3-4 jajka dodaje z pół łyżeczki soli jak chcę na słodko to jeszcze łyżeczkę cukru dodaję mleko lub piwo lub jak nie mam to wodę gazowaną dalej ubijam i na koniec mąkę tyle by konsystencja była rzadka ,lejąca tak aby dobrze rozchodziła się na patelni dodaję jeszcze ze 2 łyżki oleju ,nie muszę wtedy oliwić za każdym razem patelni . Patelnia musi być dobrze rozgrzana i za pierwszym smażeniem dobrze trzeba ją naoliwić . powodzenia :razz: Cytuj
88kasia88 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 na pewno wypróbuję :razz: uwielbiam naleśniki ale nie umiem ich robić :razz: Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Szukam przepisu na naleśniki, mięciutkie i puszyste. kiedyś słyszałam, że robi się je z wodą gazowaną, ale niestety nie jestem pewna. Proszę podajcie jakieś smaczne przepisy :-D To o czym piszesz to nie nalesniki. Cytuj
ala291 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 ależ oczywiście,że naleśniki :-D robię z wodą gazowaną od lat i są naprawdę bardzo dobre :P Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Nie chce nikogo urazic,ale nalesnik to cienki (2-3 mm) placek robiony z rzadkiego ciasta makaronowego. Cytuj
ala291 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 izunia...nikogo nie urazisz,jak powiesz swoje zdanie,po to jest to forum,tutaj każdy wymienia się swoimi doświadczeniami,ale wierz mi,smaże nalesniki od lat, właśnie z wodą gazowaną,i z pewnością jest tak,że ile nas tutaj jest,tyle jest przepisów na naleśniki :-D Cytuj
Christina Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Fakt - czasem trudno się zrozumieć, bo "naleśnik" nie zawsze znaczy to samo...Nasze, polskie naleśniki są zwykle cienkimi, dużymi plackami - najlepiej, jeśli ich grubość nie przekracza 2 milimetrów. - Są podstawą do różnych dań, przyrządzane zarówno na słodko, jak i wytrawnie. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Naleśniki amerykańskie są różnej wielkości, ale zawsze puszyste i grube - różnią się od polskich przede wszystkim tym, że do ciasta dodaje się proszek do pieczenia i podaje zwykle na słodko - z syropem klonowym, konfiturą lub owocami i bitą śmietaną. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Edi® Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Mógłbym prosić Christina o przepis na ciasto w którym jest zawinięta parówka, czy jest to może ciasto francuskie ? Cytuj
Christina Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 To są naleśniki z parówką :) a przepis i tę "smakowitą" fotkę znalazłam tu: Naleśnik z parówką Cytuj
kasiek88 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 naleśniki są pycha:) czasem zrobie sobie na śniadanko:) ale ja robie tylko z jajka,maki i szczypty soli. No i rzeczywiście naleśniki są cieniutkie,wiec może chodzi o ''racuchy''? one są właśnie pulchniutkie:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi