adrijah Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Przepis dostałam jeszcze przed wyjazdem na forum wizaz.pl od Madziarry i musiałam spróbować. Nie dałam oliwek i oregano (bo wydawało mi się, że mam, ale jednak nie). Okazuje się, że na pierwszy plan wychodzą pomidory, reszta tworzy jedynie tło dla nich. ZAPIEKANKA MADZIARRY składniki: - Pierś z kurczaka - 300-400 g makaronu ugotowanego al dente (Najlepiej rurki lub świderki lub kokardki) - Suszone pomidory - Mozarella - Rama Creme Fine (ta a la śmietana) - oliwki - kostka bulionowa - sos sojowy - oliwa z oliwek - zioła i przyprawy Gotujemy makaron al dente. Gotujemy ok. 2-3 szklanek wody w garnku, wrzucamy kostkę bulionową, kiedy woda zacznie wrzeć dodajemy pokrojoną w kostkę piers z kurczaka. Po ok. 1 min. zdejmujemy z ognia, wyjmujemy podgotowaną pierś z bulionu i wrzucamy na paletnię na rozgrzaną oliwę i podsmażamy dodajac kilka kropel sosu sojowego. Oliwki, morazellę, oraz suszone pomidory kroimy drobno. Smietanę Ramę mieszamy z ok. 3-4 łyzkami bulionu, 1 łyżką oliwy z suszonych pomidorów oraz ziołami (bazylia, oregano, sól , pieprz - wedle uznania). Nastepnie wszystkie skladniki mieszamy ze sobą , czyli : podsmażony kurczak, makaron, mozarella, pomidory, oliwki, doprawiona śmietana. Do tego dodajemy jeszcze zioła : bazylia, oregano. Całość wrzucamy do odpowiedniego półmiska , posypujemy startym serem i wrzucamy na 10-15 min na 180 st. (tak, aby ser zaczął się rozpuszczać) Generalnie pycha Tata uznał, że byłoby super gdyby dodać do tego boczek, pieczarki i cebulę. Może następnym razem :] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.